Brudd i lønnsforhandlingene

Det er brudd i lønnsforhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet. Oppgjøret i frontfagene går dermed videre til mekling.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og Arve Bakke i Fellesforbundet

Det er brudd i lønnsforhandlingene i frontfaget. På bildetStein Lier-Hansen i Norsk Industri og Arve Bakke i Fellesforbundet.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Det er de første partene som forhandler i årets lønnsoppgjør, og resultatet av forhandlingene i det såkalte frontfaget legger føringer for lønnsoppgjørene i både offentlig og privat sektor.

Det var Fellesforbundet som brøt forhandlingene.

- Vi har forhandlet i over en uke og har ikke oppnådd nok av de kravene som er reist overfor Norsk Industri, sier leder i Fellesforbundet Arve Bakke til NRK.

Oppgjøret går nå videre til mekling hos Riksmeklingsmannen.

LES OGSÅ: – Det norske systemet for lønnsdannelse kan ryke

– Vil ikke sitte å kaste bort tid

– Vi kan ikke sitte her å kaste bort tid lengre. Det er mange oppgjør som venter på resultatet fra frontfagene, sier Bakke.

Lederen for Fellesforbundet sier at de hverken har fått gjennomslag for noen krav eller fått positive tilbakemeldinger på sine krav når det gjelder velferdspolitikk, arbeidspolitikken eller de økonomiske rammene.

Det skal nå mekles i ti dager. Dersom også denne meklingen brytes er det ti dagers såkalt tvungen mekling frem til en eventuell konflikt blir en realitet.

LES OGSÅ: – Unio har overdrevne forventninger til lønnsoppgjøret

LES OGSÅ: Her er LOs krav i lønnsoppgjøret

Møtes hos riksmekleren torsdag

Grunnen til bruddet er blant annet uenighet om krav som fleksibilitet i arbeidsdagen, pappapermisjon og innleie av arbeidskraft.

Partene møtes hos riksmekler Kari Gjesteby i morgen.

I tillegg til Verkstedsoverenskomsten (VO) er det i år tre andre overenskomster som deltar i det første av årets lønnsoppgjør. Det er Nexans-overenskomsten, Teko-overenskomsten og Teknologi og data-overenskomsten.

LES OGSÅ: – Smertegrensen er nær dersom dette ikke snur

LES OGSÅ: NHO: – Ikke forvent høyere lønn

– Ikke fått presentert noe lønnskrav

Norsk Industri sier på sine nettsider at Fellesforbundet brøt forhandlingene uten at noe lønnskrav var presentert for arbeidsgiverne.

– Med Riksmeklerens hjelp må vi prøve å finne løsninger på utfordringene som må løses, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.