Bratt nedover på børsen

Det ble ingen gledens dag på Oslo børs. Hovedindeksen falt i dag med hele 4,1 prosent.

Oslo Børs
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Børsdagen startet med bratt nedgang og fortsatte i all hovedsak i samme retning resten av dagen.

Hovedindeksen endte bare såvidt over 200 poeng , med 205,9 poeng, etter sitt fall på over 4 prosent i løpet av dagen.

Børsen påvirkes av at det heller ikke går oppover ute i verden. Alle børsene i Europa har gått samme veien

- Vi har fått en ny runde med veldig dårlige nyheter fra amerikansk finansnæring, forteller kommentator i Dagens Næringsliv Thor Christian Jensen til NRK.

- Verdensrekord

Et av selskapene som har kommet med dårlige nyheter i dag er finansgiganten AIG. Selskapet er mest kjent som et av verdens største forsikringsselskaper, og i dag la de fram elendige tall for siste kvartal i fjor.

Selskapet tapte over 420 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor. Jensen sier at de enorme tapene påvirker børsene sterkt.

- Det er verdensrekord, ingen selskaper uansett land og bransje har noensinne tapt så mye på et enkeltkvartal, og den amerkikanske staten må inn med flere redningskroner, sier Jensen.

Amerikanske myndigheter vil nå gå inn med enda en redningsaksjon for selskapet. Denne gangen er det snakk om å sprøyte inn 210 nye milliarder kroner.

Selskapet fikk i fjor totalt hjelp for nesten 1100 milliarder kroner.

London sliter også

Den londonnoterte storbanken HSBC melder også om store tap. Selskapet er avhengige av en emisjon på godt over 100 mrd. kroner. Penger det i dagens marked er vanskelig å hente inn fra aksjonærene.

Her hjemme går det meste ned, og John Fredriksens Golden Ocean Group fortsetter det kraftige fallet fra slutten av forrige uke. I dag gikk aksjen ned 19,8 prosent.

- Aksjen startet ned sammen med resten av markedet. Utpå dagen kom meldingen om at selskapet fikk kansellert en viktig kontrakt, og vil tape 200 millioner. Dette skaper rykter og frykt for nye kanselleringer, sier Jensen.

Alene mot strømmen

Men det er ett enkelt selskap som går stikk motsatt vei på Oslo børs i dag. Oljeteknologiselskapet Roxar stiger kraftig i dag. Ved børsstenging hadde aksjen steget 51,14 prosent.

- Det er kommet et bud fra det amerikanske selskapet Emerson. Budet er et godt kontantbud, og for aksjonærene i Roxar er dette som å vinne i lotto slik situasjonen er generelt i markedet, forklarer Jensen om selskapet som driver med oljeteknologi på dypt vann.