- For tidlig å feire

Til tross for kraftig børsoppgang i det siste, er det få eksperter som tror at børskrakket er over for denne gang.

Aksjehandel

Hvilken vei det vil gå med aksjemarkedet er høyst usikkert.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kraftig oppgang på Oslo Børs har fått noen til å tenke at det er på tide på kjøpe aksjer, men det er fortsatt høyst usikkert om det vil lønne seg på en stund.

I høst har det vært børskrakk på Oslo Børs. Godt over halvparten av verdiene, det vil si over 1200 milliarder kroner, har forduftet bare siden mai.

Med så stort verdifall mener mange at aksjer er billige nå, og at det kan lønne seg å kjøpe.

- Ser veldig skummelt ut

- Helt kortsiktig ser markedet veldig skummelt ut, og det er fallende. Denne usikkerheten blir også blåst opp blant investorene og gjennom medier, sier Espen Grønstad, administrerende direktør i Investtech.

Forvalter Peter Warren

Peter Warren mener det er for tidlig å senke skuldrene.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Selskapet forsker på hvordan investorene handler for å forutsi om en aksje skal opp eller ned. Og ifølge nye tekniske analyser er det mest sannsynlig at børsen skal falle ned igjen.

- Ifølge våre analyser ligger Oslo Børs i en fallende trend på kort og mellomlang sikt. Dette indikerer at børens vil fortsette nedover, sier Grønstad.

Fondsforvalter Peter Warren mener også at vi har liten grunn til å senke skuldrene nå.

- Det vi ser nå er en rekyl oppover, men problemene er dessverre langt fra over i realøkonomien. Derfor er det litt for tidlig å feire dette som en uavbrutt ny børsopptur, sier han.

Kan gjøre gode investeringer

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand kapitalforvaltning er litt mer optimistisk. Han tror vi er nær en bunn, selv om det fortsatt kan svinge mye.

- Aksjer fremstår som historisk billige i dag. For langsiktige investorer kan dette være et gunstig tidspunkt å begynne å investere i aksjer igjen, tror han.