Hopp til innhold

Bonusstopp i svensk storbank

Styret i svenske Swedbank har besluttet å stanse utbetalinger av bonuser.

Michael Wolf, styreleder og konsernsjef i Swedbank

Michael Wolf, konsernsjef i Swedbank.

Foto: AFP Photo Janerik Henriksson

Det skriver den svenske storbanken, i en pressemelding. Swedbank har mer enn 9 millioner privatkunder i og utenfor Sverige

LES: Swedbank stanser bonuser

Avgjørelsen om å stanse bonusutbetalingene gjelder i alle tilfeller der inngåtte arbeidsavtaler gir banken en ensidig rett til å droppe bonusene.

LES: Barclays-ansatte sier fra seg bonus

Til tross for at banken etter alt og dømme tapte flere milliarder kroner i 2009, har et hundretalls millioner samtidig blitt avsatt til bonuser.

- Mange ansatte vil bli skuffet

Beslutningen innebærer at avsetningene til opparbeidede bonuser for 2009, som ved utløpet av tredje kvartal 2009 beløp seg til 406 millioner kroner, blir tilbakeførte.

- Dette er en unik beslutning. Jeg har full forståelse for at mange ansatte vil bli skuffet og det beste ville vært om vi kunne gått ut med dette tidligere, sier Swedbanks konsernsjef Michael Wolf til nyhetsbyrået TT.

LES: I dag kommer amerikanske bankkunder til å bli forbannet

Likevel bonusfest i norsk datterselskap

Men mens Swedbank kutter bonusene i Sverige, kommer banken likevel til å utbetale 190 millioner kroner til datterselskapet First Securities, med kontorer på Aker Brygge i Oslo, skriver Svenska Dagbladets nettutgave .

Swedbank eier 51 prosent av First Securities, mens Sparebank1-gruppen eier drøyt 24 prosent og selskapets ansatte resten.

Det skal være det faktum at First Securities ikke er heleid av Swedbank som er årsaken til at bonusfesten ikke avslåses i Norge.

Staten og aksjonærene stilte opp

Begrunnelsen for å stanse bonusutbetalingene er at staten og aksjonærene stilte opp for bankene i forbindelse med finanskrisen.

Swedbank viser til at staten har vært garantist for det finansielle systemet, og at aksjonærene har bidratt gjennom å styrke bankenes balanse.

Når bonusene til de ansatte kuttes, innebærer det mer penger i lommene på eierne, selskapets aksjonærer.

På Stockholmbørsen stiger Swedbanks A-aksje jevnt med markedet.