Boligsalgforsikring hjelper ikke

Mange forsikrer seg nå mot å ikke få solgt sin gamle bolig. Men forsikringen hjelper ikke mot den største risikoen.

Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger

Geir Ormseth, redaksjonsjef i Dine Penger.

Foto: Sjur Jansen

Kampen om nye boligkunder er stor blant utbyggerne. Stadig flere utbyggere tilbyr nå forsikring mot å ikke få solgt sin gamle bolig for å lokke til seg kunder.

Med forsikring mot en bolig for mye får man dekket opp til femten tusen kroner i måneden i totale utgifter på den boligen man ikke får solgt.

Dermed har et forsikringsprodukt tilsynelatende løst problemet ved risikoen ved å bli sittende med to boliger over tid, dersom man kjøper ny bolig før man selger den gamle. Men så enkelt er det ikke.

LES: Lokker boligkjøpere med forsikring

NETTRADIO: Forsikring mot manglende boligsalg

Dobbel verdifallsrisiko

- I dagens boligmarked er det veldig stor risiko ved å sitte med to boliger, altså at du kjøper før du selger den gamle. Den største risikoen hjelper ikke dette forsikringsproduktet deg mot, nemlig at din gamle bolig som du ikke får solgt faller i verdi, mens den boligen du har kjøpt har du kjøpt til gammel og høyere pris, sier Geir Ormseth, som er redaksjonsjef i Dine Penger.

Og i et fallende boligmarked er ikke nødvendigvis det smarteste du kan gjøre økonomisk å doble millioninnsatsen ved å risikere å eie to kostbare formuesobjekter over tid.

- Det skal ikke så mange prosents prisfall til før du har tapt hundretusener, og da blir renteutgiftene små i forhold, mener Ormseth.

NETTRADIO: Hjelper ikke mot den største risikoen

- Selg før du kjøper

- Jeg ville vært veldig forsiktig med å tegne en slik forsikring i dagens boligmarked. Ønsker du å ta lav risiko i boligmarkedet i dag, bør du selge først og kjøpe etterpå, da slipper du den største risikoen, som er prisfallsrisikoen, avslutter Ormseth.