NRK Meny
Normal

Boligprisene vil stige neste år

6 av 10 tror boligprisene vil fortsette å stige det neste året, viser Boligmeteret for september.

boligpris
Foto: Grafikk: Kari Løberg Skaar

Norges Bank varslet denne uken at renten skal opp, men det skremmer ikke boligmarkedet, sier administrerende direktør i Eiendomsmegler 1 Odd Nymark.

- For oss her i Oslo og Akershus ser vi at det er den beste måneden vi har hatt noen sinne. Det omsettes mye boliger og det omsettes til gode priser, sier Nymark.

Forventer full trøkk

Eiendomsmegler1 har til nå solgt flere boliger enn de gjorde i hele fjor. Troen på prisstigning er også større enn noen gang, ifølge Boligmeteret.

- Det betyr at vi kan forvente fullt trøkk fortsatt fremover også. Det betyr at folk er villig til å by over den prisantydningen som er. Vi er tilbak i et fungerende boligmarked hvor det faktisk er budrunder. Det hadde vi ikke i fjor, sier Nymark.

For i fjor høst var det full stopp i boligmarkedet i Norge. I tillegg stoppet det også opp i bygging av nye boliger. Og det er resultatet av dette vi nå ser, ifølge Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforening.

- Vi har siden i fjor høst antatt at det vil være betydelig fall i aktiviteten for inneværende år. Vi tror vi havner på om lag 18.000 tilsammen i år, sier Lågøyr.

Bygger for lite nytt

- Utfra regnearkene våre må vi bygge i hvertfall 40.000 boliger i året, sier Kjell Senneseth, sjeføkonom i Prognosesenteret.

For med få boliger til salgs, men stadig flere kjøpere, så vil prisene stige.
Og så langt i år har boligprisene steget med 16 prosent, og det det vil ikke ta lang tid før vi får en ny «all-time-high», tror Senneseth.

- Jeg tror vi ikke skal lenger enn til 2010. Vi får en roligere prisutvikling nå i høst, men jeg er redd for at det begynner å at igjen allerede i januar 2010. Da tar det ikke lang tid før vi begynner å ta igjen realprisen fra 2007, sier Senneseth.

Og han får støtte fra Odd Nymark i Eiendomsmegler 1.

Håper på utflating

- Jeg tror vi kommer til å se en videre prisstigning. Jeg tror, og håper, at vi får en viss utflating, slik at det ikke blir en så bratt prisstigning. Jeg tror vi kan tangere de tallene i løpet av neste år, sier Nymark.

Nesten 18 tusen boliger er nå annonsert til salgs på finn. no. Og i følge Boligmeteret så ønsker 111.000 husholdninger å kjøpe bolig. Nymark tror det kan bli en travel helg for mange.

- Det er mange. Jeg håper ikke alle kommer på en gang, vil å se det sånn. Da blir det trangt i døra, sier Nymark.