- Har aldri blitt solgt flere boliger

Himmelferden fortsetter for de norske boligprisene. Fra juli til august steg prisene med 2,9 prosent. Men resten av året tror meglerne på flat prisutvikling.

boligpris

Boligprisene steg 2,9 prosent fra juli til august. Det har aldri noensinne blitt omsatt så mange brukte boliger her i landet som i 2011.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skaar

Korrigert for sesongvariasjoner er prisveksten for august helt på linje med det som historisk har vært normal prisutvikling for måneden.

De siste åtte årene har prisene i snitt steget i gjennomsnitt tre prosent fra juli til august. Omsetningen av boliger i Norge er nå rekordhøy.

- Det har aldri tidligere blitt solgt flere brukte boliger her i landet enn det som er tilfellet i år, sier Christian Dreyer, som er leder for Norges Eiendomsmeglerforbund.

Christian Dreyer

Christian Dreyer er leder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I løpet av årets åtte første måneder ble det markedsført og solgt 6197 boliger via finn.no, en oppgang på mer enn 6 prosent fra året før.

- Ikke slik at boligmarkedet koker

Likevel vil Dreyer ikke være med på at det er vill vest i boligmarkedet, slik flere medier har rapportert den siste tiden.

- Det koker ikke i boligmarkedet i form av at prisene går til himmels. Prisutviklingen for august er akkurat som forventet, sier Dreyer.

Det er nå langt flere som vil selge bolig enn det som har vært tilfellet tidligere i år. Dermed blir balansen i markedet bedre, ved at færre kjemper om samme bolig.

Nå tror eiendomsmeglerbransjen på en prisutvikling for 2011 som helhet på rundt 10 prosent, dersom boligmarkedet utvikler seg som normalt resten av året.

Rekkehus og tomannsboliger stiger mest i pris

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på boliger har økt med 9,4 prosent de siste 12 månedene. Opp fra 25.800 kroner i august 2010 til 28.200 kroner per kvadratmeter i august i år.

Prisene på tomannsboliger og rekkehus steg mest, opp 4,7 prosent fra juli til august.

Til sammenligning steg prisene på eneboliger med 3,2 prosent, mens augusprisene på leiligheter var 2,5 prosent høyere enn det kjøperne i gjennomsnitt måtte ut med i juli.

LES: – Boligprisene vil stige i 2012 og 2013

– Annerledeslandet Norge

Og samtidig som det selges rekordmange boliger i Norge, tar det tar det mindre enn en måned å få solgt den norske gjennomsnittsboligen.

Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, omtaler Norge som anderledeslandet.

– Vi er annerledes i forhold til andre land i Europa. Vi skal ikke lenger enn til Danmark før vi ser at det tar over ett år å selge en bolig, sier Tveter.

– Det går veldig fort der ute i det norske boligmarkedet, legger han til.

LES: Beskjeden boligprisvekst i juli