Varsler kjøligere boligmarked tross prishopp

Boligprisene har satt fart etter en stille sommer – men ikke mer enn at både bransjen og ekspertene ser en klar nedkjøling.

Egen bolig

STEG: Boligprisene har økt med 2,4 prosent siden juli.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Christian Dreyer

OPTIMIST: Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Dette er en reversering av prisfallet i juli, men det er likevel tydelig å se at boligprisene har flatet ut siden starten av året, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NRK.no.

1,1 prosent opp

Uttalelsen kommer til tross for det som for et utrent øye kan virke som et solid byks i boligmarkedet:

I august var det en oppgang i boligprisene på 2,4 prosent, sammenlignet med juli måned, ifølge tallene Eiendomsmeglerforetakenes forening og Norsk Eiendomsmeglerforbund la frem i dag.

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 1,1 prosent høyere enn i forrige måned.

Dagens tall viser at markedet nå ligger 3,9 prosent høyere enn i august i fjor, sier Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

– Prisene ligger litt høyere enn forventet, sier Dreyer.

Høy aktivitet, med mange nye boliger ut i markedet, høy omsetning og ganske rask salgstakt ligger til grunn for de sterke tallene, ifølge bransjen.

Tror på utflating

I juli falt de sesongjusterte boligprisene med 2,1 prosent, og det var derfor på forhånd knyttet stor spenning til hvorvidt det var starten på en dramatisk avkjøling av boligmarkedet. Med dette bakteppet regnes augusttallene som sterke.

– Den svake prisutviklingen i juli utlignes når aktiviteten i boligmarkedet tar seg opp etter ferien, sier Dreyer.

Likevel vil heller ikke meglerne gå god for fortsatt prisgallopp på boligmarkedet.

– Vi tror at prisene flater ut, og nå synes vi veksten nærmer seg et sunt og bærekraftig nivå, sier Dreyer.

Ifølge sjeføkonom Andreassen er det markante med dagens tall salgsfrekvensen. Et høyt antall boliger som ble lagt ut for salg, men langt i fra alle har hatt en like lett jobb med å få unna salget.

– Det som ble solgt gikk unna for en grei pris, men flere enn normalt ble ikke solgt. Dette tallet steg synlig fra juli til august, sier han.

Sterkest prisvekst de siste tolv månedene var det i Tromsø. Stor prisvekst var det også i Trondheim og Drammen. I motsatt ende av skalaen ligger Kristiansand med nedgang i boligprisene det siste året.

Advarer unge

Boligprisutviklingen for årets august er ikke uvanlige for denne måneden generelt. I fjor steg de med 2,9 prosent, året før 3,0 prosent og i 2010 3, 1 prosent. Snittet for prisøkning i august er mellom 2, 5 og 2, 9.

De ferske tallene er med andre ord noe under snittet for august sett under ett.

– Jeg er fortsatt moderat optimist med tanke på boligprisene, sier Dreyer.

Flere sjeføkonomer uttalte før helgen at de trodde på en utflating i boligprisene, og at juli var starten på dette. DNB Markets' Øystein Dørum gikk så langt som å oppfordre førstegangetablere til å leie fremfor å eie de neste fem årene.

Deres prognoser tilsier en prisoppgang på 0,5 prosent, etterfulgt av prisfall på 1,5 prosent i 2015 og 1,0 prosent i 2016.

– På ingen måte en friskmelding

Økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, hadde også forventet noe svakere tall for august. Likevel mener også han at det er en betydelig usikkerhet om boligmarkedet fremover

– Boligprisene er på et veldig høyt nivå nå, og det utgjør en risiko for at de vil falle. Augustprisene er på ingen måte en friskmelding. Usikkerheten ligger der fortsatt, mener Holden.