Boligprisene opp én prosent

Boligprisene steg én prosent fra februar til mars. I kroner og øre har aldri boligprisene vært høyere enn nå.

Boligprisene steg i mars

Eiendomsmeglerne er fornøyd med at boligprisene steg en prosent i mars. Fra venstre nestleder Torbjørn Ek i EFF, leder Christian Dreyer i NEF og direktør Finn Tveter i NEF.

Foto: Johan B. Sættem

Boligprisene i Norge steg 1 prosent fra februar til mars.

Det viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysebyrået ECON Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF)

I gjennomsnitt kostet en norsk bolig 25500 kroner pr kvadratmeter i mars. Det er 300 kroner mer enn det gamle rekordnivået fra februar.

Men eiendomsmeglerne er overrasket over at ikke boligprisen stiger enda mer.

Grunnen er at folk flest har mye penger mellom hendene på grunn av lav rente over tid, at boligene selges mye raskere og at det er få boliger til salgs.

- Hvis ikke varelageret øker, hvis vi ikke får flere boliger for salg, vil boligprisene stige også i andre halvår, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund til NRK.

Omsetningstiden i mars ble kuttet med 26 prosent i forhold til februar, noe som innebærer at boligsalgene går mye raskere.

LES OGSÅ: Mange kjøper bolig over evne

LES OGSÅ: Vil ha strengere krav til bankene

Likevel et stykke igjen

Men til tross for den nye prisrekorden i kroner og øre, er pristoppen fra august 2007 likevel et stykke unna i reelle priser, fordi det har vært prisvekst i mellomtiden.

Justert for inflasjon er boligprisene i gjennomsnitt 5,5 prosent lavere enn i toppmåneden 2007. På sensommeren 2007 var gjennomsnittsprisen for solgte boliger i Norge 24700 kroner.

Ny prisvekst etter svak februar

I februar var prisutviklingen flat og pristrenden negativ, og mange spurte seg om vi for alvor var ved et veiskille i boligprisutviklingen.

LES OGSÅ: Svakere boligprisvekst enn ventet

Men marstallene viser at trenden i boligmarkedet på ny peker oppover, fordi boligprisene forrige måned utviklet seg sterkere enn det som er vanlig.

Eneboliger stiger mest

Prisene på eneboliger steg 2,8 prosent i mars, og er dermed 11,1 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Leilighetsprisene steg 0,5 prosent og er 10,5 prosent høyere enn i fjor, mens prisen på delte boliger steg 0,4 prosent i mars og er 11,3 prosent høyere enn for ett år siden.

LES OGSÅ: - Boligprisene vil dempes

Prisrekord i OBOS

Prisene på OBOS-leiligheter steg med 2,4 prosent fra februar til mars i år og har aldri vært høyere enn i dag.

Hittil i år har prisene steget med 6 prosent. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på omsatte OBOS-leiligheter var i mars 32.601 kroner.

Dette er høyere enn i april 2007, som fram til nå var den måneden med den høyeste kvadratmeterprisen i OBOS. Da var kvadratmeterprisen 32.012 kroner.

– Våre meglere opplyser at markedet er i ferd med å normalisere seg, men oppgangen var allikevel høyere enn vi ventet.

Vi tror prisnivået vil holde seg og kanskje også stige noe resten av året, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS.

I mars ble det omsatt 539 boliger i OBOS-tilknyttede borettslag mot 517 boliger i mars 2009.

LES OGSÅ: Her steg boligprisene mest i 2009