NRK Meny
Normal

Boligprisene falt kraftig

I dag ble boligprisstatistikken for desember og dermed for hele 2008 presentert. Den viser et kraftig prisfall i fjor og bekrefter at boligmarkedet står i stampe.

Boligmarkedet
Foto: Ness, Rune Petter / Scanpix

Prisen på boliger var 1,1 prosent lavere i desember enn i november 2008, viser tallene fra eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk.

Nedgang på 14 prosent på halvannet år

Prisfallet for hele året var på 4 prosent.

Les: Gir opp å få solgt boligen

Det er et mindre prisfall en ventet, mener Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Sesongjusterte boligpriser falt med 0,1 prosent i desember, mens boligprisene i desember 2008 hadde falt med hele 8,8 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Siden prisoppgang var det rådende på boligmarkedet, har prisene falt fra toppen i august 2007 med 14 prosent.

- Starter året betydelig på minussiden

Og det er ikke mye som tyder på lysere tider for boligselgere, skal vi tro NEFs antagelser. NEF tror boligprisene vil være 10 prosent lavere i år sammenlignet med 2008.

- Det er mye som tyder på at vi får en svak utvikling i gjennomsnittlig prisutvikling i 2009, sier Christian Dreyer, leder i NEF.

- Vi starter det nye året betydelig på minussiden når vi sammenligner med gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 2008. Dessuten har vi i lengre tid vært inne i en negativ pristrend som det tar tid å snu. Men mange har forventninger til at rentekuttene vil bidra til å snu trenden.