Boligprisene falt i desember

Boligprisene sank 1,4 prosent i desember, viser statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Boligpriser

Boligprisene i Norge falt i desember for første gang på ett år. Likevel har den norske gjennomsnittsboligen steget nesten 15 prosent i verdi det siste året.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Boligprisene er ved utgangen av desember 14,6 prosent høyere enn i desember 2008, viser Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk for desember, som ble lagt frem i dag.

En norsk gjennomsnittsbolig koster nå 24600 kroner pr kvadratmeter. Det er 300 kroner lavere enn ved utgangen av november, og innebærer at en

LES: Nordmenns formue øker med 1000 milliarder

Men for første gang på ett år viser statistikken at boligprisene faller. Desember er normalt en måned der prisene utvikler seg svakt negativt.

Det ble solgt 15 prosent flere boliger i 2009 enn året før, og salgene går raskere enn for ett år siden. I gjennomsnitt tar det nå 41 dager å selge en norsk bolig.

LES: Nordmenn er ikke bekymret for rentehopp

Eneboliger falt mest i pris

Statistikken viser at det er prisen på eneboliger som har falt mest i løpet av den siste måneden. Prisen på eneboliger sank med 3,3 prosent fra november til desember.

Likevel er den gjennomsnittlige norske eneboligen mer enn 10 prosent mer verdt enn for ett år siden.

Prisene på leiligheter falt 0,8 prosent den siste måneden, mens prisen på delte boliger falt 1,3 prosent.

Tror på 8 prosent vekst i 2010

- Vi tror på en vekst i gjennomsnittsprisen på 8 prosent i 2010 målt mot gjennomsnittsprisen i 2009, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Dermed tror eiendomsmeglerne på en noen sterkere vekst enn Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), som i dag la frem sine spådommer om fortsatt vekst i prisene inneværende år.

– Våre prognoser tilsier en gjennomsnittlig oppgang i boligprisene på 6-7 prosent i løpet av 2010, hvorav den kraftigste økningen skjer i 1. kvartal, sier advokat Torbjørn Ek, nestleder i Eff.

Eiendomsmeglerbransjens tall for den sterke boligprisoppgangen det siste året bekreftes også av OBOS, som i dag la frem tall som viser at borettslagsboligene i Oslo og omegn har steget 20 prosent det siste året.