NRK Meny
Normal

Boliglånsrenta kan kuttes raskt

Det mener flere økonomer NRK har snakket med. Renten som bankene betaler når de låner seg i mellom, endte i går på det laveste nivået siden høsten 2006.

Bankenes rente
Foto: Grafikk: Renate Rognan / NRK

Forskjellen mellom Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrenten er nå mindre enn et halvt prosentpoeng.

- Vil bety lavere renter til publikum

- Ser vi nå at pengemarkedet setter seg på 3,5 prosent, eller kanske enda lavere i løpet av de neste ukene - så vil det slå ut tilsvarende i lavere renter til publikum, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen.

Da det stormet som verst i finansmarkedene i fjor høst, var forskjellen mellom Norges Banks styringsrente og pengemarkedsrenta på det meste over to prosentpoeng. I går var denne forskjellen på mindre enn et halvt prosentpoeng. 3-måneders pengemarkedsrente endte i går på 3,47 prosent.

- Kan kutte renta raskt

Senioranalytiker i Nordea, Gaute Langeland, mener lavere pengemarkedsrenter kan gi bankene muligheter til raske kutt i boliglånsrentene.

- Pengemarkedsrenta er på mange måter alle renters mor, det er der bankene finansierer seg, og når bankene låner ut så er det der de henter pengene fra. Når vi da ser et fall i pengemarkedsrentene, så betyr det også at bankene får rom for å sette lavere rente på utlån, sier Langeland.

Langeland sier at fallende pengemarkedsrente vil bety en raskere nedgang i boliglånsrentene, dersom den holder seg lav.

- Ser vi framover mot sommeren priser pengemarkedet inn en boliglånsrente ned mot tre prosent, sier Langeland.

Harald Magnus Andreassen mener at flere banker kommer til å kutte sine renter til publikum allerede før neste rentemøte i Norges Bank 4.februar, hvis rentene holder seg på dagens nivå eller lavere.

God økonomi forsinker nedgang

Det som kan forpurre en solid nedgang i boliglånsrenta det neste halve året er at norsk økonomi viser seg å være vesentlig bedre enn det Norges Bank frykter i dag.

- Ser vi en bedring i økonomien så vil ikke Norges Bank kutte renta så mye, men det er en god nyhet. Det kan også være problemer i banksektoren, at pengemarkedsrenta blir mye høyere enn styringsrenta fra Norges Bank. I såfall vil det ta litt lengre tid å få rentene ned til publikum. På en annen side - sliter bankene, så vil Norges Bank kutte sin signalrente mer enn det banken ellers ville gjort. Utlånsrenta i en slik situasjon vil nok komme ned uansett, forteller Andreassen i First Securities.