Hopp til innhold

Blåser i ekspertenes låneråd

Lav rente har ikke gjort at folk betaler ned mer på lånet. Boliglånskundene velger å ikke høre på råd fra bankene.

Penger
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Nordmenn har fått mer penger mellom hendene i takt med lavere rentenivå. Bankenes råd har vært å betale ned mer på lånet når renta er lav, slik at du står bedre rustet når nedgangstidene kommer og renta igjen kryper oppover. Det rådet har ikke kundene fulgt.

Kristin Paus, informasjonssjef i Postbanken

Kristin Paus er informasjonssjef i Postbanken.

Foto: Anne E. Ødmann / NRK
Elisabeth Realfsen

Elisabeth Realfsen er daglig leder i Finansportalen.no.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Velger forbruk

- Boliglånskundene betaler ikke noe særlig mer på lånene sine selv om rentenivået har holdt seg lavt lenge, sier informasjonssjef i Postbanken, Kristin Paus.

- Det er noe overraskende at ikke kundene betaler ned litt ekstra etter som vi har anbefalt det sterkt, sier Paus.

På spørsmål fra NRK har Postbanken undersøkt 30.000 av bankens boliglån. Undersøkelsen viser at ytterst få har økt avdragene, selv om mange boliglånskunder har mange tusen ekstra å rutte med nå enn sommeren 2008. Da lå styringsrenta tre prosentpoeng høyere enn i dag.

- Det er et tegn i tiden at folk velger forbruk framfor å øke avdragene sine, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen.no .

- Vi er fokusert på det å forbruke, men glemmer at vi må tåle nedgangstider, sier Realfsen.

LES: - BSU er en gavepakke fra staten

Lønnsom spareform

Hun peker på at avdrag er en veldig lønnsom spareform sammenlignet med alternativene ute i markedet.

- Veldig mange glemmer at økte avdrag er sparing. Avkastningen av et avdrag er faktisk de renteutgiftene du slipper å betale, sier Realfsen.

I dag er det rentemøte i Norges bank. Økonomene i alle større finansinstitusjoner spår at sentralbanken holder styringsrenta uendret og lånekundene kan glede seg over lavt rentenivå enda en stund. Men analytikerne forventer at den skal opp flere ganger i løpet av året.

- Selv om nesten ingen betaler ned ekstra på lån, er det i hvertfall færre som ber om avdragsfrihet enn tidligere, sier informasjonssjef Kristin Paus i Postbanken.

I dag er det færre som ber om fem år med avdragsfrihet, noe som var veldig vanlig da rentenivået lå noen prosentpoeng høyere.

LES: Vil bremse bankenes utlån til bolig

Én av tre frykter renteøkning

Men det er mange som bekymrer seg over tanken på at renta skal stige.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea har spurt kundene hvordan de ser på økonomien framover. Én av tre sier at de bekymrer seg for høyere rente

- En renteoppgang fører med seg ekstra lånekostnader, og det er forståelig at nordmenn er bekymret for dette. I det man tar opp et lån bør man tenke fremover. Ta høyde for tre til fem prosent renteoppgang fra dagens nivå, og enten betal mer ned på lånet eller spar differansen. Du får da en god øving i hvordan det er å leve med en høyere rente og bygger samtidig opp en buffer, sier Sandmæl.

LES: En av fire har ingen økonomisk buffer

- Det er positivt at vi ser lyst på både aksjemarkedet og boligmarkedet. Men skulle det snu vil det få langt større konsekvenser for privatøkonomien enn økte priser på drivstoff, mat og strøm, legger forrbukerøkonomen til.