NRK Meny
Normal

Bilsalget stuper etter kutt av vrakpant

Bilsalget stuper i flere av verdens største bilmarkeder etter at vrakpant-kampanjer er lagt ned.

Nye biler

Salgsfallet skyldes i stor grad at en gunstig vrakpantordning, såkalt «cash-for-clunkers», førte til sterk økning i nybilsalget i fjor.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Store bilmarkeder som USA, Frankrike, Italia og Spania opplever kraftig fall i salget i august måned.

Forsiktige konsumenter

GM

General Motors rapporterer om dårlige august-tall. Her monteres en GMC Sierra ved en GM-fabrikk i Michigan.

Foto: Carlos Osorio / Ap

Ifølge tall fra bilgiganten General Motors, offentliggjort onsdag kveld, stupte bilsalget i USA med 25 prosent i august sammenlignet med samme måned i fjor. Toyotas bilsalg i USA stupte med over 30 prosent. Også flere amerikanske bilprodusenter rapporterer om elendige augustsalgstall - de verste på mange år.

Salgsfallet skyldes i stor grad at en gunstig vrakpantordning, såkalt «cash-for-clunkers», førte til sterk økning i nybilsalget i fjor. Ordningen ble etablert for å stimulere bilsalget under finanskrisen, samt å sende eldre og bensintørste biler til de evige skraphauger. Dette vrakpant-programmet er nå avviklet.

Frykter ikke ny finanskrise

Fallet i nybilsalg illustrerer at finanskrisen på ingen måte er over, og at forbrukerne er forsiktige i privatforbruket sitt. De månedlige statistikkene for nybilsalg er en viktig indikator for å måle vekst eller fall i forbruket.

I tillegg er arbeidsledigheten i USA fortsatt høy - opp mot 10 prosent . Og for en uke siden kom nyheten om stor nedgang i boligsalget i USA.

Men GMs salgsjef Don Johnson frykter ingen dobbeldipp-finanskrise.

- Vi ser at risikoen for en ny resesjon er lav, med mindre systemet utsettes for et uventet sjokk, sier Johnson.

Reuters skriver at bilsalget i Kina - verdens største bilmarked - økte med hele 60 prosent fra samme måned i fjor. Veksten er så stor at kinesiske myndigheter nå setter på bremsen for å unngå overoppheting i økonomien.

Dropp også i Europa

Fra tre av de største nybilmarkedene i Europa rapporteres det om identiske funn. Både Italia, Spania og Frankrike har avviklet sine gunstige vrakpantordninger. Dette gjør at salgstallene i august er mye dårligere enn i fjor. I de tre landene falt salget med henholdsvis 19, 23,8 og 9,8 prosent, skriver Automotive News Europe

I det minste kan Europa slå seg på brystet med at den økonomiske veksten i eurosonen øker .

I Norge - som ikke har hatt noen gunstig vrakpantordning på lenge - opplever bilbransjen en av de beste august-salgsmånedene noensinne. Med 10.414 nysolgte biler denne måneden er det en økning på over 30 prosent fra fjoråret, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.