Betal bussbilletten med mobilen

Norge leder an i konkurransen om det kontantløse samfunn, og snart trenger du bare å sveipe mobiltelefonen din over billetterminalen og bussbilletten din er betalt, skal vi tro Visa Norge.

Kontaktløst bankkort fra Visa
Foto: VINCENTIISABELLE

Selskapet presenterte i dag sine fjorårstall i Oslo, og hadde hentet frem sine skarpeste kniver til å fortelle om sin solskinnshistorie. Der kunne de skryte av en fortsatt vekst i et fallende marked, og at nordmenn er blant de flinkeste i den europeiske bankkort-klassen.

Satser på ny teknologi

Christina Lind, sjef for Visa Norge.

Christina Lind, sjef for Visa Norge.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

- Vi vokser ikke like raskt som for et år siden, men vi vokser på innovasjon, sa Steve Perry, Visas Europadirektør for salg og forretningsutvikling.

For på tross av et solid markedsovertak i Norge, der hele hver tredje nordmann er knyttet til et Visa-kort, satser selskapet på ny teknologi.

Det er spesielt såkalte kontaktløse kort selskapet satser på. Det vil si kort som ikke behøver fysisk å være i kontakt med kortterminalen. En lignende teknologi som finnes i de nye passene og bomstasjonbrikker. Det er denne teknologien som også kan benyttes i mobiltelefoner.

Les også: Nå kommer id-kortene

- Vi regner med å få kontaktløse kort i Norge i løpet av dette året, sier Christina Lind som er sjef for Visa Norge.

100.000 betaler med telefonen

I London er over 100.000 knyttet til et pilotprosjekt der man kan betale for kaffen og avisa i tillegg til billetter på kollektivtrafikken ved å legge mobiltelefonen på terminalen.

- Sikkerheten er alltid viktig, men på slike småbeløp går komfort foran, sier Fredrik Westerman sjef for Visa Norden.

For teknologien gjør det mulig å legge inn sperringer på beløp og antall ganger man kan ”trekke” kortet før man må oppgi en kode. Derfor tror selskapet at svindelen av slike kort ikke vil være så utbredt. Men det tar en liten stund før du kan legge igjen bankkortet hjemme, og bare ta med deg telefonen.

- Vi har et pilotprosjekt sammen med Nokia i Finland, så i løpet av et par år vil dette raskt kunne bli overføret til Norge, sier Lind.

Datatilsynet er ikke negative

- Vi er ikke negative til denne typen teknologi, sier avdelingsdirektør i Datatilsynet Leif T. Aanensen.

Datatilsynet har ikke vært i direkte kontakt med Visa Norge om dette prosjektet, men kjenner det fra internasjonale konferanser. Og Aanensen presiserer at dette systemet bygger på tillit mer enn personvern.

- Hvis de innfører maksgrenser vil en mobiltelefon eller et kontaktløst kort bli et verdipapir på linje med en pengeseddel og må behandles deretter, sier Aanensen.

Vil du handle med mobilen?