Ber sentralbanksjefen sprekke boligboble

Flere økonomer ber sentralbanksjefen gripe inn overfor politikerne og kreve strengere beskatning på boliger. Også OECD ber Norge endre skattesystemet.

Boliger

Både OECD og økonomer mener det er for lukrativt å investere i bolig i Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Økonomene mener sentralbanksjef Øystein Olsen blir delansvarlig for en boligboble i Norge, om han ikke snart krever høyere skatter på boliger.

– I Drammen er det mange som strever med å få finansiert sin første bolig, forteller eiendomsmegler Nina Widerøe. Byen har den sterkeste økningen i boligpriser i landet.

– Her merker vi også et press fra boligkjøpere i nabokommunene og Oslo av folk som flytter hitover. Og det gjør det vanskeligere for folk som bor i dette området allerede å komme seg inn på markedet, sier hun.

Frykter boble

Elisabeth Holvik, sjeføkonom Glitnir

– Politikere bør gjøre det mindre lønnsomt å investere i bolig, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Økte boligpriser over hele landet får flere økonomer til å advare mot et kommende boligboble. Men det er én stemme flere savner:

– Sentralbanksjef Øystein Olsen bør være tydelig å si at hvis ingen griper inn nå, kna dette utvikle seg til en boble. Den forrige sjefem Svein Gjedrem, gjorde en god jobb i å hamre inn budskapet og jeg syns Olsen må gjøre det samme, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebanken1.

– Nå syns jeg Olsen må si at politikerne må gripe inn mot de særegne, skattemotiverte forholdene i boligmarkedet, som gjør at man får en stor spekulativ overinvestering, sier Holvik.

Også økonomiprofessor Steinar Holden vil gjerne ha en klarere sentralbanksjef og hardere boligbeskatning.

– Jeg mener at sentralbanken kunne blandet seg inn i dette spørsmålet, sier Holden.

Også OECD, Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, vil at sentralbanksjefen anbefaler at boliger skattlegges hardere enn i dag. Seksjonssjef Patrick Lenain mener norske politikere bør endre skattesystemet, slik at det lønner seg mindre å eie egen bolig.

Øystein Olsen vil selv ikke kommentere kritikken før han i dag holder sin årstale til Norges Banks representantskap.