Hopp til innhold

Ber om momskutt for reiselivsbransjen

NHO frykter for reiselivsnæringen etter flystansen. Nå ber de regjeringen om å kutte i serveringsmomsen og om at det offentlige holder flere kurs og konferanser.

Video 7 av 10 avbestiller reisen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Syv av ti norske reiselivsbedrifter har fått avbestillinger som følge av stans i flytrafikken. Nå slår NHO Reiseliv alarm.

Flystansen etter asken fra vulkanutbruddet på Island får drastiske følger for norsk reiselivsnæring, slår NHO Reiseliv fast.

Bakgrunnen er en undersøkelse som bransjeorganisasjonen har gjennomført blant sine medlemmer i går og i dag.

Blant de 279 bedriftene som svarte i undersøkelsen, har 68 prosent fått avbestillinger som følge av stans i flytrafikken.

Over halvparten av medlemsbedriftene vurderer, eller har allerede gjennomført, permitteringer.

Nå ber de regjeringen om følgende tiltak for å hjelpe bransjen:

  • Serveringsmomsen reduseres fra 25 til 14 prosent.
  • Det offentliges kjøp av reiselivstjenester innen kurs- og konferansemarkedet øker.

Nei fra Giske

Men nærings- og handelsminister Trond Giske avviste tirsdag ettermiddag å hjelpe flyselskaper og næringslivet etter tapene som følge av vulkanutbruddet.

Giske møtte til sammen 15 representanter for ulike deler av næringslivet for et krisemøte.

Ifølge NTB krever flynæringen at landingsavgiften, passasjeravgiften og underveisavgiften som må betales ved hver flyging kuttes til null. Disse avgiftene utgjør en daglig kostnad på 10 millioner kroner for de de norske flyselskapene, noe som utgjør rundt 3,3 milliarder kroner årlig.

Saken fortsetter under videoen

Video Får ikke ei krone igjen

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Nærings- og handelsminister Trond Giske avviser at flyselskaper og næringsliv skal få statlig hjelp etter tapene som følge av vulkanutbruddet på Island.

Frykter langvarige tap

I undersøkelsen fra NHO Reiseliv oppgir 45 prosent av medlemsbedriftene tap i omsetning i tiden med flystans og ut uken. Tapet er anslått til å være mellom 10 og 25 prosent. Beleggsprosenten er redusert med tilsvarende mye.

I brevet til næringsminister Trond Giske skriver bransjeorganisasjonen at situasjonen for mange reiselivsbedrifter er enda verre. Inntrykket er basert på kontakt med flere større reiselivsbedrifter.

I tillegg til rent kortsiktige tap, frykter bransjeorganisasjonen også for negative langtidsvirkninger for næringen. Disse knyttes til usikkerheten og lavere reiseaktivitet internasjonalt. Organisasjonen mener håpet om at markedssituasjonen skulle ta seg opp i 2010, sammenlignet med det magre fjoråret, svinner.

Permitteringer

– Det er flere bedrifter som skulle vært helt fulle, som er helt tomme. Vi har store hotellbedrifter, serveringen på flyplassene hvor 1000 personer allerede er permittert, og vi har større konferanser i byer som antageligvis blir helt tomme, sier Jostein Hansen, direktør NHO reiseliv til NRK.

Ved Radisson BLU Plaza i Oslo har permitteringene allerede kommet.

– Vi har blitt nødt til å permittere cirka 50 ansatte, sier Tarje Hellebust, direktør Radisson BLU Plaza.

– Det blir en vanskelig periode, men vi får jobbe målrettet mot å ha en dialog med kurs- og konferansearrangører, så får vi håpe at vi får kalt tilbake våre ansatte så fort som mulig, legger Hellebust til.

Oslo Plaza

PERMITTERINGER: Radisson BLU Plaza i Oslo har allerede permittert vel 50 ansatte. Norsk reiselivsnæring ser mørkt på fremtiden etter flystansen, hvis ikke staten hjelper til.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX