Bekymret over tysk stahet over Hellas-hjelp

Den italienske utenriksministeren Franco Frattini uttrykker bekymring over tyskernes umedgjørlighet i spørsmålet om gresk pengehjelp.

Utenriksminister Guido Westerwelle

Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle ønsker ikke å bidra med penger før grekerne kan vise til en stødig nedbetalingsplan.

Foto: VOLKER HARTMANN / Afp

Den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle uttalte i dag at Berlin motsetter seg å bistå med pengehjelp til kriserammede Hellas med mindre de kan vise til en troverdig nedbetalingsplan.

– Må rydde opp i gjeldssituasjonen

– Å love pengebidrag for tidlig vil bare lette trykket på Hellas, sa Westerwelle da han ankom møter med EU-ministere i Luxemburg i dag.

Han mener grekerne må rydde opp i gjeldssituasjonen sin, hvis ikke vil ikke Aten være forpliktet til å handle med den «nødvendige innsatsen og disiplinen de behøver».

Les: Frykter gresk redningspakke vokser
Les også:
Hellas vil åpne redningspakken

Ba om 45 milliarder euro

Fredag i forrige uke ba regjeringen i Hellas om hjelp på 45 milliarder euro i lån fra det Internasjonale pengefondet og EU for å komme seg ut av den økende gjelds- og underskuddskrisen.

For første gang siden landet ble medlem av eurosonen i 2001, har langtids- ånerenta i Hellas steget til over ni prosent.

Til sammenligning er denne prosenten litt over seks prosent for Tyskland.

Tyskerne setter seg nå på bakbeina og ønsker ikke å bidra med noen umiddelbar hjelp med mindre det kriserammede landet kan vise til en streng finansholdning i årene som kommer.