Bedriftene ser svart på fremtiden

Halvparten av norske bedrifter utsetter investeringer på grunn av finanskrisen. NHO forventer at Norge går inn i resesjon i 2009.

Tor Steig, sjeføkonom i NHO
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Det viser NHOs halvårsrapport, som ble presentert i dag. Undersøkelsen baserer seg på intervju med 2 450 medlemsbedrifter i NHO.

Rekordsvak tro på fremtiden

Over 50 prosent av de spurte bedriftene forventer at markedsutsiktene for 2009 utvikler seg negativt. Et så negativt markedssyn er ikke registrert i de seks årene NHOs økonomibarometer har eksistert.

Ifølge NHOs prognoser kan Norge for første gang siden bankkrisen i 1989 oppleve nedgang i bruttonasjonalproduktet. Det betyr at økonomien krymper, og er i resesjon.

- Kontrasten til fem år med oppgangskonjunktur blir dermed dramatisk, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO. Norge har kun opplevd resesjon én gang siden 1930-tallet, i 1988/89.

1 av 2 legger investeringer på is

Rapporten viser at mer enn femti prosent av NHO-bedriftene har utsatt
sine investeringsprosjekter på grunn av finanskrisen, mot 10 prosent i vår.

NHO mener at de internasjonale nedgangskonjunkturene har blitt dypere og kommet langt nærmere den enkelte bedrift enn tidligere, og at finanskrisen har gitt langt større virkninger på realøkonomien enn noen trodde.

Hard landing i vente

- Landingen for norsk økonomi blir ikke så myk som vi trodde for bare et halvt år siden. Internasjonal økonomi har utviklet seg langt verre enn det prognosene for et halvt år siden bar bud om. Dessuten er virkningene av finanskrisen blitt mer uoversiktlige også for Norge, sier Steig.