Bedriftene rammes knallhardt

En kronekurs i fritt fall rammer store deler av norsk næringsliv.

Vibeke Hammer Madsen
Foto: Øystein Knoph, HSH

I tillegg til at høye renter gjør at forbrukerne shopper mindre, får mange bedrifter som importerer varer for salg i Norge dårligere økonomi på grunn av lavere fortjeneste.

- De som handler tekstil og sko i Kina får det tøft, og det samme med de som handler med Europa, sier Vibecke Hammer Madsen, som er administerende direktør i HSH.

NETTRADIO: Bedriftene rammes knallhardt

Kronen faller som en sten

De siste dagene har den norske kronen rast i verdi mot de fleste utenslandske valutaer.

Og resultatet av at pengeflytterne flykter fra norske kroner, er at innenlandske bedrifter må betale 40-50 prosent mer for varene de betaler med amerikanske dollar, enn de gjorde for få måneder siden.

Les: Rekordsvak norsk krone

Importbedrifter taper

Eurokursen har på sin side aldri vært på nivåer over nitallet. Det gjør at norske bedrifter som importerer varer for salg i Norge rammes hardt.

- Den største innvirkningen er på våre varekjøp, 70 prosent av varene vi kjøper betaler vi i fremmed valuta, først og fremst Euro. Derfor har en økning i Eurokursen stor betydning for vårt resultat, sier Ulf Klerck-Nilssen, som er økonomidirektør i bilrekvisitaselskapet Hellanor.

Selskapet har 180 ansatte i Norge og 430 millioner kroner i omsetning.

Dersom kronekursen holder seg svak over lang tid, er det ingen vei utenom å øke prisene på varene bedriften selger, sier han. Dette gjelder også for konkurrentene, mener han.

- På lang sikt kan vi ikke leve med en så svak krone, da må vi kutte kostnader og øke prisene. Det er vi nødt til å gjøre, sier Klerck-Nilssen.

Skvises av svak krone

Men Vibeke Hammer Madsen i HSH sier at mange bedrifter som kommer i valutaskvis nå ikke kan velte egne kostnadsøkninger over på sine kunder. Til det er konkurransen for hard.

Og mens bedriftene som importerer varer for salg i Norge opplever tøffe tider, fører den svake kronen til at eksportbedriftene på sin side kan selge billige varer til andre land. Men sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror ikke at eksportbedriftene vil nyte godt av den svake kronekursen i lang tid.

- Mot Euroen er kronen nå unormalt svak, slik at konkurransesituasjon for bedriftene mot Europa er kunstig god nå, sier Andreassen.