Bankkonkurranse gir lavere rente

- Sterkere konkurranse mellom bankene fører til at flere nå venter med å sette opp renten. Det sier analysesjef Fridtjof Berents i Arctic Securities.

Rentegraf
Foto: Johan B. Sættem

- Vi har sett at økonomien er i ferd med å stabilisere seg slik at også konkurransen mellom bankene er i ferd med å bli mer normal, sier Berents.

Les: Setter opp renta

Denne uken satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent.

Vil vente

Men flere av bankene NRK har vært i kontakt med sier at de vil vente med å bestemme seg for om de skal sette opp renta.

Berents peker på at bankene gradvis beveger seg over i en mer normal situasjon, hvor konkurransen har større betydning enn i starten av året hvor fokus var på bankenes kapitalsituasjon.

- Jeg vil si at bankene er mer bevisste nå på hvordan de agerer overfor kundene når økonomien er blitt mer normal, og at de legger mer vekt på det enn hva tilfellet var tidligere i år da kapital og bankenes behov for å skaffe kapital hademer fokus, sier han.

Fortløpende vurdering

Nordea er en av bankene som velger å vente med å sette opp renten. Informasjonsjef Thomas Sevang sier at banken fortløpende vurderer hva den skal gjøre.

- Vi ser på hva pengene koster, på konkurransesituasjonen og på signalene fra Norges Bank, sier Sevang.

Han vil ikke være med på at det bare er frykten for å bli upopulær i markedet som gjør at banken ikke har økt renten foreløpig.

- Det er flere faktorer som spiller inn, men vi må også se på konkurransen, sier Thomas Sevang.