NRK Meny
Normal

Bankene må betale milliarder

Småsparer Ivar Petter Røeggen fikk fullt medhold i bankklagenemnda, og får igjen alle pengene han har tapt. Prinsippsaken kan koste norske banker milliarder.

DnB NOR
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

DnB Nor må betale tilbake hele tapet på 266 000 kroner som småsparer Ivar Petter Røeggen tapte ved å investere totalt 500 000 kroner i to lånefinansierte strukturerte spareprodukter.

Dermed får Røeggen fullt medhold i Bankklagenemnda.

Det har bankklagenemnda konkludert med i en uttalelse i dag. Uttalelsen fra nemnda er prinsipiell, og kan gjøre at titusenvis av norske småsparere kan kreve å få tilbake penger de har tapt på å kjøpe lånefinansierte strukturerte spareprodukter i norske banker og finansinstitusjoner.

Forbukerportalen.no: Bankene må betale tilbake milliardbeløp

Kan bety enorme krav mot norske banker

Totalt har norske småsparere anslagsvis tapt 14 miliarder kroner på denne typen lånefinansierte spareprodukter de siste årene, i følge beregninger fra Dine Penger. Det er like mye som det norske banksikringsfondet.

- Dette er en veldig viktig seier for forbrukerne i Norge, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet til NRK.

Kan du ha rett til erstatning? Redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine penger svarer på dine spørsmål på NRK.no onsdag morgen klokken 08.00.

Send inn spørsmål til nettmøte!

- Burde aldri vært solgt

Forbrukerrådet mener at titusenvis av norske småsparere nå kan rette krav mot norske banker som har solgt tilsvarende produkter.

Men for 40 000 småsparere, kan det nå være for sent å kreve penger tilbake.

LES: Tusener har mistet klageretten

Avgjørelsen i bankklagenemnda gjelder lånefinansierte aksjeindeksobligasjoner, men Forbrukerrådet mener den vil få betydning for andre strukturerte spareprodukter som for eksempel banksparing med aksjeavkastning.

Saken er unik i norske sammenheng, på grunn av antall kunder som har kjøpt produktene, og beløpenes størreøse.

- Dette var et produkt som aldri burde vært solgt, sier Flesland.

Nemndas uttalelse

Samlet sett er flertallet Bankklagenemnda kommet til at bankens salg av såkalte strukturerte produkter er skjedd i strid med god bankskikk.

Mindretallet i nemnda, som er representanter for bankene er uenig, og avgjørelsen er derfor ikke enstemmig.

Bankene retter seg vanligvis etter uttalelser fra Bankklagenemnda.

Sjefredaktør Tom Staavi i Dine Penger tror ikke at DnB Nor uten videre vil følge nemndas vedtak, og sier til NRK at det skal bli interessant å få bankens kommentar til saken.

Informasjonsdirektør Aud Helen Rasmussen i DnB Nor har foreløpig ikke sett vedtaket og banken kan derfor ikke kommentere saken.