
Landbruksminister Terje Riis-Johansen. (Arkivfoto)
Skissen som formannen for landbruksforhandlingene i WTO, australske Crawford Falconer, la fram før helgen, foreslår blant annet en reduksjon på 75 prosent av både tollsatser og tolltak for landbruksprodukter.
– Det er uakseptabelt for Norge, fastslår Riis-Johansen.
Skissen er i stor grad basert på et forslag lagt fram av G20-landene, med den store matvareeksportørene Brasil i spissen. Riis-Johansen mener dette forslaget er uegnet som en kompromissløsning og sier at Norges allierte i G10-gruppen har gitt klar beskjed om dette i WTO-hovedkvarteret i Geneve.
– Samtidig er det positivt at formannen erkjenner den spesielle situasjonen G10 befinner seg i. Gode løsninger på markedsadgang, både generelle tollreduksjoner, sensitive produkter og at vi unngår tolltak, er helt avgjørende for at vi kan ha et levedyktig landbruk over hele landet, sier Riis-Johansen i en pressemelding.
Bondelaget raser
Norges Bondelag mener Falconers skisse ikke kan brukes til noe.
– De eneste landene som kan gå ut av forhandlingene med flagget til topps, er landene som allerede i dag er store på eksport av landbruksvarer. De vil tjene mer, mens nettoimportører som Norge og landene i G10-gruppa og en rekke utviklingsland vil bli taperne, er Bondelagets leder Bjarne Undheims kommentar til skissen.
WTO-forhandlingene er inne i en avgjørende fase for å nå den oppsatte sluttdatoen 1. juli. Et miniministermøte er på trappene i Geneve i slutten av måneden, hvor Norge vil delta.
– 25-30 land vil delta. Det er ikke opplagt med norsk deltakelse på et slikt møte, men det har vi altså fått til, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Bergens Tidende.
Støre er ikke like kategorisk i sin tilnærmelse til Falconers skisse som Riis-Johansen, men ser utgangspunktet for den som vanskelig.
– Vi stiller ikke med noen lukkede dører, men hvis vi tar G20-landenes posisjoner hver for seg er de meget problematiske, enten det er snakk om tollkutt på 75 prosent, tolltak eller 1 prosent sensitive produkter, som jeg kan si er helt utelukket, sier Støre.
Tidsnød
Han understreker at det må bevegelse til også på andre forhandlingsområder enn landbruk for at en samlet WTO-avtale skal kunne underskrives. Uten enighet på alle områder mellom alle de 150 WTO-landene, blir det ingen ny avtale.
Den pågående forhandlingsrunden i WTO har så langt sprengt alle tidsrammer og blir man ikke enige innen utgangen av året, vil det trolig ta flere år innen en ny avtale kan underskrives.
Sommeren 2007 utløper nemlig den amerikanske presidentens utvidede mandat til å ta avgjørelser i WTO-forhandlingene, samtidig som det forestående presidentvalget i landet vil lamme handelspolitikken.
På samme måte vil det bli vanskelig for EU å forhandle om innrømmelser i landbruket parallelt med at Frankrike, som er svært kritisk til kutt i landbrukssubsidier, skal velge ny president i 2007.