Hopp til innhold

– Renteøkninger er avlyst av den sterke krona

Norges Bank kommer til å avlyse den planlagte renteøkningen i sommer, mener flere økonomieksperter. Den norske krona er på sitt høyeste nivå mot euroen på over tre år.

Jan Andreassen, sjeføkonom i Eika-gruppen

Jan Andreassen, sjeføkonom i Terra-gruppen, mener renta vil holdes lav på grunn av sterk kronekurs.

Foto: Johan B. Sættem

Ekspertene mener krona nå er så sterk at det kan skade blant annet vår eksportindustri fordi norske varer blir dyrere i utlandet.

Kan komme ut av kontroll

Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra-gruppen tror sentralbanken derfor vil droppe å øke renten i sommer fordi det kan gi en enda sterkere kronekurs.

– Man bør være forsiktig med å heve rentene nå som krona er under press oppover, fordi det lett kan komme ut av kontroll, sier Jan Andreassen.

Sjeføkonomen får støtte av seniorøkonom Erik Bruce i meglerhuset Nordea.

– Hvis den norske krona forblir så sterk så er det noe som taler for at Norges Bank vil bruke lenger tid på å sette opp renta. De har annonsert en renteoppgang i juli eller august, men jeg tror det drøyer til langt ut på høsten, sier Bruce.

Frykter boligboble

Økonomenes spådommer er godt nytt for norske boliglånskunder, som dermed kan slippe unna renteøkninger når fellesferien står for døren. Men leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund er likevel ikke begeistret.

– En lavere rentebane vil nok kaste mer bensin på bålet, slik jeg ser det, sier Dreyer, som frykter en nye boligboble.

Dreyer mener det norske boligmarkedet allerede er overopphetet, og er redd for en boligboble dersom ikke renteøkninger snart kjøler ned prisfesten. Det er også Erik Bruce bekymret for.

LES: Få boliger til salgs presser prisene

– Det er den store faren ved å holde rentene lave lenge. Folk venner seg til et lavt rentenivå, og kjøper boliger basert på forventninger om lave renter i lang tid fremover. Da kan vi få en slags boligboble, som kan sprekke den dagen rentene må opp, sier Bruce.

LES: Tjente 17,8 milliarder kroner