NRK Meny
Normal

Automater i Høyesterett

Nå er det Høyesterett som skal avgjøre om et statlig automatmonopol er nødvendig for å bekjempe spilleavhengighet. 

Frykt for at byråkrati kan hindre fjerning av spilleautomater.
Foto: Heiko Junge / Scanpix

EFTA-domstolen slo i en dom fra 14. mars fast at et statlig automatmonopol i Norge er lovlig, men bare under visse forutsetninger.

Blant annet må et monopol være nødvendig.

– Vi mener at spilleavhengighet kan bekjempes minst like godt i en modell med konsesjonser, hvor aktørene er underlagt strenge reguleringer overvåket av et effektivt Lotteritilsyn, sier Ottar Dalset, formann i Norsk Lotteri og Automatbransjeforbund (NOAF) til NTB.

- Ingen beviser

– Staten har ikke bevist at Norsk Tippings monopol er nødvendig for å bekjempe spilleavhengighet, sier NOAFs prosessfullmektig, advokat Ingvald Falch til NTB.

– Vi mener staten bør vinne i Høyesterett blant annet fordi EFTA-domstolen allerede har avgjort saken, sier prosessfullmektig Fredrik Sejersted hos Regjeringsadvokaten.

NOAF reiste søksmål mot staten med påstand om at loven som gir Norsk Tipping monopol på drift av spilleautomater er i strid med EØS-avtalen. Saksøkerne tapte saken i Borgarting lagmannsrett, og anket til Høyesterett.

I dag startet Høyesterett sin behandling av automatsaken.

Det er satt av tre dager til saken.

Norsk Tipping alene

I 2003 vedtok Stortinget at det statseide spillselskapet Norsk Tipping skulle få kontrollen over automatmarkedet, og fra 1. juli i år har Norsk Tipping monopol på spilleautomatene. De fikk i oppdrag å lage en helt ny type spilleautomat som skulle være mindre fristende for de spilleavhengige.

For de gamle gevinstautomatene har gjort livet til et helvete for over 70.000 spilleavhengige og deres familier.

"Snille" automater

De nye, såkalt snille automatene skal ikke omsette for mer enn ni milliarder kroner, noe som ville gi 933 millioner kroner til de frivillige organisasjonene som mistet de gamle spilleautomatene.

For kulturminister Giske står det mye på spill. Han har allerede regnet med at de 10.000 nye spilleautomatene fra Norsk Tipping skal finansiere de frivillige organisasjonene i årene framover.

- De nye spilleautomatene fra Norsk Tipping er en helt annen type enn de gamle, forklarer Trond Giske.

Her er ingen klirrende mynt, ingen blinkende farger eller høye lyder. Det er oppskriften som skal hindre spillerne i å bli hekta. De nye terminalene som kan programmeres for forskjellige typer spill skal være på plass før 1. januar 2008.