- Vi er sterkt tvilende til det tallmateriale som er lagt til grunn for flytting av teknisk hovedbase fra Gardermoen til Arlanda, sier lederen for den norske verkstedsklubben i SAS, Olav Lie, til NTB.
En flytting av basen fra Gardermoen til Arlanda kan bety mellom 450 og 600 færre årsverk på Gardermoen. Lie og øvrige tillitsvalgte ble torsdag formiddag orientert av direktør Ørnulf Myrvoll i SAS-datterselskapet Scandinavian Technical Services (STS) om rapporten som STS har laget om valg av nye teknisk hovedbase. Lie understreker at han er svært skuffet over avgjørelsen.

600 KAN FÅ SPARKEN: Olav Lie, leder for verkstedsklubben i SAS på Gardermoen, må konstatere at mellom 450 og 600 årsverk kan gå tapt på Gardermoen ved at Arlanda er innstilt til den nye tekniske hovedbasen til SAS. (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)
- Vi har holdt på med denne saken nesten døgnet rundt i en måned og jeg synes selvfølgelig det er trist at STS vil flytte hovedbasen til Sverige, sier han til NRK.
- Feil
Lie påpeker imidlertid at innstillingen fra STS er meget teoretisk. Han tror derfor en nærmere analyse av tallmaterialet som er lagt til grunn for lønn og produktivitet kan sette en stopper for flytteplanene.
- Vi har dessuten pekt på feil i det materialet som er brukt, blant annet pensjonskostnadene, sier Lie til NTB og trekker fram at STS ikke har tatt hensyn til forskjellig måte å regne kostnadene ut i Norge og Sverige.
- Det minimumstall per hode som er lagt til grunn, tar ikke høyde for to og tre skift. I sum er forskjellen i omkostninger vel 26 millioner kroner i svensk favør, men her har man tatt den høyeste kursforskjellen mellom norske og svenske kroner og ført den fremover, sier Lie.
- Katastrofalt
Leder for Norsk Kabinforening og styremedlem i SAS-gruppen, Jon Lyng, er også meget misfornøyd med rapporten. Han mener at en flytting av den tekniske hovedbasen fra Gardermoen til Arlanda vil få alvorlige konsekvenser.
- For Norges del snakker vi jo bokstavlig talt om en mindre katastrofe. Et teknisk miljø, som det har tatt mange år å bygge opp, kan forsvinne i løpet av kort tid, sier Lyng til NRK.
- Små forskjeller

GRUNDIG GJENNOMGANG: Næringsminister Ansgar Gabrielsen varsler nå at norske myndigheter vil gå grundig inn i materialet for avgjørelsen om å flytte verkstedsbasen på Gardermoen til Arlanda.
Næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) ber SAS-styret tenke helhet når de mandag avgjør om selskapets verkstedsbase på Gardermoen skal flyttes til Arlanda.
- Jeg vil definitivt håpe og tro at den basen vi har på Gardermoen vil vise seg konkurransedyktig mandag, for jeg oppfatter det slik at forskjellene er relativt små, sier Gabrielsen.
Han varsler nå at norske myndigheter vil gå grundig inn i materialet for avgjørelsen, men understreker at han selv ikke har mulighet til å blande seg inn i avgjørelsen utover å ha kontakt med partene.
- Jeg har ingen inngripelsesrett i et selskap vi eier 14 prosent av, men jeg har en stemme på generalforsamlingen. I den grad vi oppfatter at det foregår ting som ikke tåler etterprøving, så vil vi selvfølgelig vurdere alternativene, sier Gabrielsen.
Anklager Gabrielsen
På Stortinget anklager både SVs Øystein Djupedal og Aps Olav Akselsen næringsministeren for passivt å sitte og se på at hundrevis av arbeidsplasser forsvinner til utlandet.
- Det normale ville jo ha vært at en næringsminister, på eget initiativ, gjorde det han kunne for å redde norske arbeidsplasser. Det som er skuffende her, og i andre lignende saker, er at næringsministeren bare er en tilskuer, sier Akselsen til NRK.
Djupedal er enig.
- Nå har vi for første gang faktisk en næringsminister som har som hovedregel at han ikke kan gjøre noe som helst. Han må slå nevene i bordet og si hør her, kjære nordiske venner, nå må vi bli enige om dette sammen, sier Djupedal til NTB.
Avgjøres mandag
Flytting av verkstedsvirksomhet er et ledd i SAS-konsernets spareplan. STS-rapporten skal formelt behandles av styret i SAS kommende mandag i Stockholm, men det er få som tviler på at SAS-styret vil trekke noen annen konklusjon enn den konsernets egen fagkompetanse selv har gjort.
SAS-konsernet er midt inne i en prosess hvor det skal spares på alle bauger og kanter, og 4.000 årsverk skal vekk innen utgangen av 2004. De mest omfattende konsekvensene er knyttet til Scandinavian Airlines, hvor 25 til 40 prosent av selskapets enhetskostnader skal bort innen neste år.
Ingen i STS eller SAS-ledelsen ville torsdag kommentere innstillingen fra STS.
Ingen tilbud

SPAREPLAN: Flytting av verkstedsvirksomhet fra Gardermoen (bildet) til Arlanda er et ledd i SAS-konsernets spareplan.
Etter et møtet med STS-ledelsen, som varte i vel tre og en halv time, var det frustrasjon å lese i ansiktet til de tillitsvalgte i verkstedssektoren.
- Det verste og mest ille for meg var å få vite at vi mister stort arbeidsvolum etter april neste år. Fram til da har vi nok å henge fingrene i, med ombygginger av MD- og Boeing 737-fly, sier Lie til NTB.
- Har dere fått tilbud om jobber på Arlanda?
- Ikke hørt noe om det ennå. Og dessuten er det per i dag overtallighet både på Gardermoen, på Arlanda og på Kastrup, sier Lie.
De senere uker har SAS ført spareforhandlinger med konsernets 39 fagforeninger i de tre landene. Bare kabinforeningene i Norge og Danmark, samt en forening i Sverige har ennå ikke undertegnet noen spareplan.
Det har imidlertid den norske verkstedsklubben, som er gått med på både lønnsfrys og ekstra arbeidstid per uke.