NRK Meny
Normal

Arbeidstilsynet vurderer gransking

Arbeidstilsynet vurderer å åpne sak på eget initiativ for å granske arbeidsmiljøet i LO-ledelsen.

Gerd-Liv Valla mener arbeidsmiljøet i LO er godt.
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Dette kan bli aktuelt med bakgrunn i gårsdagens avsløring om at Ingunn Yssen føler seg langvarig trakassert av LO-leder Gerd-Liv Valla.

- Vi kan gjøre tilsyn i LO dersom det kommer nye meldinger om at tilstanden i organsisasjonen er unormal, sier Ørnulf Halmrast, regiondirektør i Arbeidstilsynet, til VG.

Ikke imponert

Gerd-Liv Valla sier at LO blant annet har hatt jevnlige medarbeidersamtaler, og at hun er fornøyd med arbeidsmiljøet. Halmrast på sin side er ikke særlig imponert over kartlegginga av eget arbeidsmiljø i organisasjonen.

- Medarbeidersamtaler er ikke egna til å fange opp i hvilken grad medarbeidere blir trakassert, sier Halmrast. Han understreker at enhver leder har plikt til å sikre arbeidsmiljøet mot mobbing og trakassering.

Ingunn Yssen følte seg mobba i LO.
Foto: NRK

Mange mobbes av ledere

Halvparten av dem som blir mobba på jobben, mobbes av en leder, viser statistikk fra Universitetet i Bergen. Tallene fra 2006 viser at det er vanskelig å nå fram for dem som blir mobba på jobben.

- Det er vanskelig for en vanlig arbeidstaker å få erstatning gjennom rettsapparatet. Høyesterett har uttalt at det skal mye til, i tillegg har man ofte ikke vitner og dokumentasjon på at mobbinga har funnet sted, sier Harald Pedersen til Aftenposten.

Pedersen er advokatfullmektig i kontorfellesskapet Arbeidsrettsadvokatene og spesialist på psykososialt arbeidsmiljø.

Ståle Einarsen, professor ved psykologisk fakultet ved Universitetet i Bergen, sier det er to typer ledere som mobber. Den ene er lederen som brøler og åpenbart trakasserer. Den andre er lederen som unngår å ta tak i problemer, og lar ting skure og gå sånn at den ansatte føler seg oversett og utfrosset.