NRK Meny
Normal

Apple avfeier beskyldninger om overvåking av Iphone-eiere

Programvaregiganten nekter for at de overvåker Iphone-eiere og mener det hele er en misforståelse.

Sporingsdata

Telefonen NRK har undersøkt ble brukt av en journalist som blant mange andre journalister reiste fra Oslo til journalistkonferansen Skup i Tønsberg i uke 13. Dette sees helt tydelig i det Iphonen har logget. Det merkes til og med tydelig i mengde informasjon at det ble stopp på hjemturen for bytte fra buss for tog i Drammen.

Foto: NRK

iPhone

Apples Steve Jobs.

Foto: TONY AVELAR / AFP

En skjult fil i Iphonen og Ipaden din lagrer jevnlig nøyaktig informasjon om hvor du befinner deg til enhver tid.

Sporingen startet for fullt i juni i fjor etter at Apple oppgraderte mobiloperativsystemet iOS til versjon 4.

Lover feilretting

I dag gikk selskapets øverste sjef Steve Jobs personlig ut for å kommentere personvernkontroversen som har vokst fram de siste dagene.

I et intervju innrømmer han at Apple har gjort feil i forhold til hvordan de har behandlet lokasjonsdata på Iphone og Ipad, men at de ikke med overlegg har overvåket brukerne.

– Vi har ikke overvåket noen, og kommer heller aldri til å gjøre det, sa Jobs ifølge The New York Times.

Jobs, som for tiden er sykmeldt, sier Apple kommer til å rette feilen i programvaren i løpet av de kommende ukene.

Innrømmer feil

Jobs sier de har brukt den siste uka på å sette seg inn i feilen, og at det er grunnen til at de ikke har kommentert saken tidligere.

Ifølge Apple har de ikke overvåket brukernes nøyaktige posisjon, men logget plasseringen av mobilmaster og trådløse nettverk i området rundt telefonen.

De innrømmer derimot at de gjort programmeringsfeil som har ført til at dataene har blitt lagret over lengre tid, at fila ikke har vært kryptert og at informasjonen ble lagret uten samtykke fra brukeren.

Flere personvernsadvokater som har vært ute med skarp kritikk av Apple, roser nå selskapet for at de åpent innrømmer at de har trådt feil.

– Apple har erkjent tabben og ordnet opp. Det er bra, sier Marc Rotenberg i organisasjonen Electronic Privacy Information Center.