Hopp til innhold

Andorra innfører inntektsskatt for første gang

For første gang i historien blir det innført inntektsskatt for personer og bedrifter i miniputtstaten Andorra. Endringen kommer som en følge av press fra EU i kampen mot skatteparadiser og skatteunndragelse.

Regjeringssjef Antoni Marti møter pressen etter møter med Francois Hollande 31.mai

Andorras regjeringssjef Antoni Marti forteller pressen at Andorra for første gang i historien vil innføre skatt på inntekter for personer og bedrifter.

Foto: JACQUES DEMARTHON / Afp

Den internasjonale kampen mot skatteparadiser og skatteunndragelser tiltar i styrke.

I et møte med Frankrikes president Francois Hollande på fredag sa Andorras regjeringssjef Antoni Marti at regjeringen vil vedta at det vil innføres inntektsskatt for personer og bedrifter i løpet av juni måned, ifølge BBC.

I en uttalelse fra den franske regjeringen, heter det at endringen kommer som en følge av at Andorra «aktivt jobber for at skattesystemet skal møte internasjonale standarder».

Hittil har hverken personer eller bedrifter betalt skatt av sine inntekter i fyrstedømmet.

LES OGSÅ: Tetter skattehull for milliarder

Vil dele informasjon om bankkunder over landegrensene

EUs finansministre har varslet at de vil starte samtaler med Andorra, Sveits,

George Osborn

Også Storbritannias finansminister George Osborne har blitt langt hardere i klypa overfor britenes 'egne' skatteparadiser.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Liechtenstein, Monaco, og San Marino, om utveksling av informasjon om bankkundenes innskuddskonti.

Skattemyndighetene i EU har allerede automatiserte systemer for deling av informasjon om inntekter, pensjoner og forsikring, men ikke for utbytte og kapitalinntekter.

I kampen mot skatteunndragelser vil unionen nå innføre et automatisert system for deling av bankinformasjon.

EU-kommisjonen har anslått at det årlig unndras 1000 milliarder euro, tilsvarende 7600 milliarder kroner, fra beskatning i euroområdet, skriver BBC. Beløpet er så stort at det overstiger de samlede utgiftene over helsebudsjettene i 2008.

LES OGSÅ: Vil tvinge skatteparadiser til mer åpenhet

Økende press på skatteparadisene

Initiativet fra Frankrikes president overfor Andorra kommer etter at Storbritannia har inntatt en lederrolle i den europeiske kampen mot skatteunndragelser og uønsket skatteplanlegging.

Britene har skjerpet tonen kraftig mot «egne» skatteparadiser offshore.

På et G7-møte i mai varslet den britiske finansministeren George Osborne at britiske skatteparadiser utenfor fastlandet som kanaløyene, Gibraltar og Cayman-øyene måtte forberede seg på å dele ut mer informasjon om velstående kontohavere.

– Alle juridiksjoner må delta i initiativet for å stanse skatteunndragelser. Vi trenger internasjonale skatteregler som er tilpasset det 21. århundre, sa Osborne ifølge The Guardian.

Anslår at 26 oljefond er unndratt beskatning globalt

En rapport utarbeidet for Tax Justice Network i 2012, anslo at det globalt var gjemt unna et beløp tilsvarende 115.000 milliarder kroner for nasjonale skattemyndigheter.

Les rapporten her.

Rapporten ble ført i pennen av James Henry, tidligere sjeføkonom i McKinsey, og ekspert på skatteparadiser.

Beløpet er så stort at det tilsvarer 26 oljefond, eller mer enn den samlede størrelsen på den amerikanske statsgjelden.

I tillegg til rene skatteunndragelser, som kan gjennomføres ved at man gjemmer bort penger i land som ikke gir innsyn i selskaper og klientkonti, har myndigheter over hele verden blitt langt mer opptatt av uønsket skatteplanlegging.

LES OGSÅ: – Også de største selskapene må betale skatt

– Ender opp med å ikke betale skatt til noen

OECD-sjefen Angel Gurria

Generalsekretær Angel Gurria og OECD jobber med nye regler som i større grad gjør at skatt blir betalt i landene hvor verdiene skapes.

Foto: JUNG YEON-JE / Afp

Forskjeller i skattesystemene mellom land gjør at store multinasjonale selskaper fullt lovlig kan komme seg unna med en effektiv skattesats på 2-3 prosent. Det kan de oppnå ved å flytte på inntekter, kostnader og gjeld mellom konsernselskaper i ulike land i en finurlig og skatteoptimert selskapsstruktur.

Men denne typen «skatteoptimering» blir stadig mindre akseptert.

OECD jobber nå hardt for å komme frem til innstramming i det internasjonale regelverket som i større grad bidrar til at skatten i større grad skal betales i de landene der verdiene skapes.

– Problemet er at overskuddene blir borte på veien gjennom en lovlig struktur av ulike selskaper og instrumenter, og ender opp i land med svært lav skatt. Resultatet er at multinasjonale selskaper faktisk ender opp med ikke å betale skatt til noen, sa OECDs generalsekretær Angel Gurria til NRK.no i April.

– Også de største selskapene må betale skatt