NRK Meny
Normal

SAS skal spare 2,6 milliarder kroner

Det hardt pressede SAS-konsernet skal spare enda mer penger, men gikk i pluss i tredje kvartal. Selskapet ble i dag tvunget til å fremlegge tall før den planlagte resultatfremleggelsen 8. november.

SAS-fly

Det er massive spekulasjoner i mediene og markedene som gjør at SAS nå tvinges til å komme ut med mer informasjon om selskapets situasjon.

Foto: KAREN BLEIER / Afp

(saken oppdateres)

SAS-konsernet ble tirsdag i praksis tvunget av Stockholmsbørsen til å fremlegge tall for 3. kvartal før den planlagte resultatfremleggelsen neste torsdag.

I en pressemelding fra selskapet sier SAS at selskapet i tredje kvartal vil legge frem et positivt driftsresultat på 568 millioner svenske kroner.

Passasjerinntektene i 3. kvartal økte med 9 prosent, mens enhetskostnaden justert for drivstoff- og valutaeffekter sank med 6 prosent.

Samtidig skal det kriserammede flyselskapet spare nye milliarder i et nytt forsøk på å få kostnadene under kontroll.

3 milliarder svenske kroner, tilsvarende 2,6 milliarder norske, skal selskapet spare gjennom effektivisering og kostnadsbesparende tiltak.

Skal selge eiendeler for milliardbeløp

I tillegg skriver SAS i meldingen at selskapet skal selge eiendeler utenfor kjernevirksomheten for 3 milliarder svenske kroner. Målet er å gjøre seg mindre avhengig av eksterne lån.

Spørsmålet er da hva SAS vil selge for å skaffe 3 milliarder svenske kroner.

Det har vært spekulert både i om selskapet vil selge flyselskapet Wiederøe og bakketjenestene gjennom SAS Ground Handling (tidligere SAS Ground Services).

Boarding.no skrev i august at internasjonale aktører som Menzies Avation, Havas Handling og Swissport skal ha vist interesse for å kjøpe SGH - SAS Ground Handling.

SAS-analytiker Kenneth Sivertsen i Arctic Securities skriver i en e-post til NRK at Widerøe, bakketjenestene og Eurobonus neppe er definert som kjernevirksomhet og dermed trolig inngår i eiendeler som kan selges.

LES OGSÅ: Berlingske: – SAS vurderer å selge Widerøe

LES OGSÅ: Millionær-pilot vil kjøpe Widerøe

Stanset handelen i SAS-aksjen

Handelen i SAS-aksjene er nå i gang igjen etter at den var stanset i påvente av børsmelding fra selskapet tirsdag morgen.

følge Dagens Industri ble handelen i aksjene stanset for å sikre rettferdig handel, med bakgrunn i rykter og spekulasjoner om selskapets vanskelige finansielle situasjon.

Ifølge den svenske nettavisen var det børsen i Stockholm som tok avgjørelsen om å stanse handelen i aksjen før børsåpning tirsdag.

Allmøte for tillitsvalgte i København kl. 13.00

Pressesjef Carl Norell hos Stockholmsbørsen sier til Svenska Dagbladet at handelen i selskapet ikke vil komme i gang igjen før det kommer mer informasjon fra selskapet.

Fordi SAS er sekundærnotert på Oslo Børs, er handelen stanset også her.

Etter det NRK erfarer er alle tillitsvalgte i SAS-systemet innkalt til allmøte i København klokka 13.00 i dag. Møtet skal vare i 1,5 time.

Avisen Jyllands-posten meldte i forrige uke at SAS er klar med en ny spareplan som vil berøre flere tusen ansatte.

Planen skal være utarbeidet fordi det nåværende spareprogrammet ikke har vært nok til å få akseptable overskudd i selskapet.

Samtidig truer nye regnskapsregler i EU med å utradere egenkapitalen i SAS.

LES OGSÅ: Ny spareplan i SAS berører tusener

Får ikke mer penger fra Norge

Verdien av SAS har stupt siden nyttår, og nesten en fjerdedel av selskapsverdien er blåst bort. Hele flyselskapet er nå priset til 1,7 milliarder norske kroner.

Til sammenligning har Norwegian en markedsverdi på 4,3 milliarder kroner.

Eierne har måttet skyte inn enorme beløp for å holde selskapet på vingene de senere årene. I 2009 og 2010 alene måtte eierne stille opp med mer enn 10 milliarder svenske kroner etter år med massive underskudd.

Næringsminister Trond Giske uttalte nylig til Dagens Næringsliv at det er utelukket å fylle på med mer penger i SAS-kassa, og at selskapet nå må vise at det kan tjene penger.

Det har trolig bidratt til ytterligere press på SAS for å få på plass ny finansiering.

I mai sa Giske til NRK at han var skuffet over at selskapet ikke greide å få kontroll med utgiftene sine.

LES OGSÅ: Giske: – Jeg er bekymret for SAS

Selskapet sloss nå for å sikre seg finansiering, skriver epn.dk ettersom det trolig er lite sannsynlig at Norge, Sverige og Danmark stiller opp med mer penger til selskapet.

Må skaffe nye lån

For å sikre seg nødvendige kreditter, er det sannsynlig at SAS må presentere nye store spareplaner.

SAS skal nå være i forhandlinger med en rekke banker om forlengelse av kreditter på anslagsvis 4 milliarder danske kroner som utløper i mars, skriver epn.dk.

Dersom ikke de nødvendige kredittene kommer på plass, er selskapet i realiteten konkurs.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg skal forhandlingene være avhengig av at SAS lanserer en plan for massive besparelser og effektiviseringer.

De siste dagene har det vært rykter i markedet om at selskapets bankforbindelser har satt seg på bakbena i forhold til å utvide kreditter.