Hopp til innhold

Aker-saken til generalforsamling

Transaksjonene mellom Aker Solutions AS og selskaper i Aker ASA-konsernet skal behandles på generalforsamling i Aker Solutions ASA.

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad under pressekonferansen om Aker-saken mandag morgen.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / SCANPIX

– Jeg er fornøyd med at vi har kommet fram til en felles forståelse. Vi har hele tiden ment at transaksjonene hører hjemme på generalforsamling. Alle er tjent med at selskapene nå kan konsentrere seg om å skape verdier og arbeidsplasser, sa Brustad.

Aker Solutions har tidligere meddelt at selskapet ikke ville behandle transaksjonene på generalforsamling, kun finansieringen av kjøpet vill bli tatt opp. Det er en seier for Brustad, men den er liten.

Les: - Pinlig for Brustad

Les: - Penger og dumskap

Røkke tok siste stikk

Transaksjonene skal presenteres på generalforsamlingen i Aker Solutions ASA. I tilknytning til dette presenteres også en strategi som selskapet har redegjort for i tilknytning til transaksjonene.

Dette vil bli behandlet samlet som en vedtakssak på den generalforsamlingen i Aker Solutions ASA som skal behandle obligasjonslånet.

Les: Røkke parodierte Sylvia Brustad
Les: – PR-katastrofalt av Røkke
Les: - Norges frekkeste næringslivsleder

Staten skal stemme for transaksjonene gjennom Aker Holding, men hvis det likevel ikke blir oppslutning rundt strategien og transaksjonene skal styret i Aker Solutions ASA gjennomføre de tiltak som styret finner nødvendige for å følge opp generalforsamlingens vedtak.

Det betyr at Brustad har muligheten til å si nei til transaksjonene. Men hun kommer uansett ikke til å forhindre at de stemmes fram, hvis det blir konklusjonen.

Den lille seieren til Brustad er ikke av sviende art for Kjell Inge Røkke. Særlig ikke etter at konklusjonen til de uavhengige gjennomgangene er klare.

- Transaksjonene er rimelige

Det ble satt spørsmålstegn ved den reelle verdien av transaksjonene da de ble kjent 2. april.

Staten, de svenske medeierne og styret i Aker Holding bad derfor om en uavhengig gjennomgang av transaksjonene. Det var den internasjonale rådgiveren UBS som fikk jobben av Aker Solutions og Aker Holding.

Nå er gjennomgangen til UBS klar. De konkluderer med at fastsettelsen av verdien til transaksjonene er rimelig, slik DNB NOR Markets kom fram til i mars.

Meglerhuset Pareto fikk også som oppdrag å gjøre en egen vurdering av transaksjonene. Oppdragsgiveren var Nærings- og handelsdepartementet.

Les: - Staten har ikke latt seg lure
Les: Nå er de enige
Les: To advokatkontor gransker Aker
Les: - Det er tid for løsninger

– Selv om Paretos vurderinger avviker på noen områder, gir summen av de gjennomgangene som er gjort, ikke grunnlag for å anse transaksjonene som urimelige, Brustad.

Ny aksjonæravtale

Det skal være et gjensidig ønske fra partene om å gjennomgå aksjonæravtalen på nytt.

En ny avtale skal sikre at framtidige transaksjoner som vil kreve en behandling i generalforsamlingen i Aker Solutions ASA eller datterselskapene skal behandles slik at de må få tilslutning fra et enstemmig styre i Aker Holding AS.

Benekter tap

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad var under press under pressekonferansen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Brustad og regjeringen ser nå ut som tapere i saken. Det vil ikke næringsministeren gå med på.

Under pressekonferansen mandag morgen hevdet hun at regjeringen hadde fått det som de ønsket.

- Enigheten som i dag ligger på bordet fører til at saken blir tatt opp der den hører hjemme, nemlig på generalforsamlingen, og den fører til at vi får en gjennomgang av avtalen. Noe som er viktig slik at vi ikke kommer i samme situasjon igjen, sa Brustad.

Les: - Pinlig for Brustad
Les: – Regjeringen kapitulerte for Røkke

Det kan framstå som merkverdig at Brustad framstiller det som en seier at transaksjonene nå skal bli tatt opp i generalforsamling. Regjeringen har uansett ikke planlagt å stå i veien hvis et upopulært vedtak bankes igjennom.

Brustad mener det er helt naturlig fordi transaksjonene er blitt vurdert som rimelige.

– Jeg har ikke hatt noe grunnlag for å si at prisen på selskapene skulle vært lavere, og har ikke sagt noe om dette. Det som var viktig for oss var å få en uavhengig gjennomgang av prising, sa Brustad.

Benekter hard kritkk

Brustad påpekte også at en viktig årsak til at regjeringen ønsket en generalforsamling, var at de andre aksjonærene også skulle få si sin mening.

- Resten av aksjonærfelleskapet må få ta stilling til dette. Det har vært viktig for oss, sa Brustad.

Næringsministeren ville ikke være med på at hun har vært hard i kritkken av Røkke, eller at hun har sagt at Aker Solutions har vært uryddige.

- Jeg har sagt at denne saken burde vært håndtert annerledes slik at aksjonærfelleskapet kunne fått sagt sin mening. Og det får vi nå.