Hopp til innhold

Advarer mot ny gjeldskrise

USAs sentralbanksjef sier den amerikanske staten må låne mer penger for å unngå en ny finanskrise.

Ben Bernake

USAs sentralbanksjef, Ben Bernake, frykter landet vil gå inn i en ny finanskrise dersom ikke politikerne blir enige snart.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Ifølge sentralbanksjef Ben Bernake kan situasjonen bli alvorlig dersom kongressen ikke sier ja til å øke statsgjelden.

I kveld henvendte han seg til politikerne i kongressen med en klar advarsel.

– Hvis vi ikke øker lånerammen i tide, vil det virke mot sin hensikt hvis målet er å stikke ut en kurs for en bedre skattesituasjon for landet vårt, sa Bernake.

Bare timer før hadde USAs president Barack Obama gjort det samme.

Frykter tvil om landets økonomistyring

USAs statsgjeld er svimlende høy etter den verste finanskrisen på 80 år. Nå har den nådd den grensen kongressen har satt, og republikanerne har satt foten ned for å låne enda mer.

Bernanke mener det kan sende USA ut i en ny finanskrise - ikke minst fordi det vil skape tvil om landets økonomistyring.

– Det vil skade den spesielle rollen til dollaren på det globale markedet. Rentene vil trolig stige og gjøre det vanskeligere å få landets økonomi på beina igjen, sa sentralbanksjefen i sin alvorlige tale til politikerne.

– Tar ikke situasjonen alvorlig nok

– Det virker ikke som om amerikanerne tar denne advarselen så alvorlig som de kanskje burde, sier NRKs USA-korrespondent, Jon Gelius.

Han forteller at børsene i USA i dag har hatt en liten oppgang etter bedre varesalg i butikkene, og at de dermed ikke lot seg affisere av meldingene som kom både fra president Obama og sentralbanksjefen.

SE nyhetsinnslag med Jon Gelius sin kommentar:

Video USAs sentralbanksjef frykter ny finanskrise

SE: USAs sentralbanksjef frykter ny finanskrise

– Dette er en ond, økonomisk sirkel for USA. Dersom lånetaket ikke heves, så vil USA få problemer med å betale renter og avdrag. Det vil igjen svekke kredittverdigheten til USA, som igjen vil kunne føre til uro i finansmarkedene, sier Gelius.

Han legger til at dette tilsammen kan føre til en ny finanskrise. Partene har én måned på seg til å bli enige.

Børsoppgang tirsdag

Etter en lang periode med fallende kurser kunne amerikanske investorer glede seg over børsoppgang tirsdag. Dow Jones-indeksen steg 1,03 prosent.

Teknologiindeksen Nasdaq gikk opp 1,48 prosent, mens den bredere indeksen Standard & Poor's 500 økte 1,26 prosent ved børsslutt.

Bakgrunnen for oppgangen var nye økonomiske data knyttet til varehandelen og inflasjonen som ikke var like ille som mange investorer hadde ventet på forhånd.
Forrige uke var den sjette på rad med fallende Dow Jones-indeks.