NRK Meny
Normal

– Vurder å binde renten

Mange av spørsmålene som kom inn i dagens nettmøte om renteøkningen, handlet om hva man skal gjøre med renta – om man skal binde den eller la den flyte.

Assisterende direktør Rolf Mæhle og Mari Walle i Sparebankforeningen

Assisterende direktør Rolf Mæhle og makroøkonom Mari Walle i Sparebankforeningen svarte på spørsmål om dagens rentehopp.

Foto: Charlotte H. Sanden

I dag ble klart at Norges Bank setter opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent. Dermed er det første rentehoppet fra Norges Bank siden sommeren 2008 et faktum.

Rentehoppet er i tråd med det som var ventet av økonomene på forhånd.

Bør jeg binde renta nå?

Anonym

For de av oss som har lån i banken betyr rentehoppet flere utgifter i framtiden.

Sparebankforeningens Rolf Mæhle og Mari Aasgaard Walle svarte i dag på spørmål om hva renteøkningen ville bety for den enkelte.

Les svarene her

Det er vanskelig å få et klart svar på dette. I nettmøtet svarte assisterende direktør i Sparebankforeningen Rolf Mæhle at man kanskje kan vurdere begge deler. Altså å binde halvparten av lånet.

– Snakk med banken

«Er det slik at du har relativt lite å gå på, bør du vurdere å binde renten på hele eller deler av lånet. En annen variant er å benytte den lave lånerenten vi fortsatt har, og vil ha en tid fremover, til å konsolidere stillingen, det vil si nedbetale litt ekstra på lånet slik at du har mer å stå i mot med den dagen renteregningen øker.», skriver Mæhle.

Ekspertene legger til at de anbefaler lånetakerne å gå i banken og forhøre seg om renta.

«Fast eller flytende rente er et rådgivningsspørsmål som du bør drøfte med banken. Gjør det nå med en gang! », anbefaler de.

– Hvordan blir framtiden?

Norge er det første europeiske landet som hever renta etter det økonomiske kaoset som har preget finansmarkedene og verdensøkonomien det siste året.

Kan vi vente fortløpende renteøkninger på styremøtene i Norges Bank heretter?

Og det vil ikke stoppe her, forteller ekspertene. Flere av leserne lurte på hvordan renteøkningen vil bli de kommende årene.

Hvor høy kan renta bli om ett år?

«Det er vanskelig å spå fremtiden, men i følge den rentebanen som Norges Bank la frem i dag vil styringsrenta om et år være på rundt 2,5 prosent. Det kan bety at den billigste boliglånsrenta vil ligge på mellom 4 og 4,5 prosent. »