NRK Meny
Normal

– Vil avvikle Entra Eiendom

Nestleder i Kontrollkomiteen Per Olaf Lundteigen mener flere av styremedlemmene i Entra Eiendom er inkompetente. Han vil avsette hele styret og avvikle selskapet.

Nestleder i Kontrollkomiteen Per Olaf Lundteigen mener flere av styremedlemmene i Entra Eiendom er inkompetente. Han vil avsette hele styret og avvikle selskapet.

VIDEO: Nestleder i Kontrollkomiteen Per Olaf Lundteigen vil avsette hele styret i Entra Eiendom og avvikle selskapet.

Etter dager med bråk rundt det statlige selskapet Entra Eiendom har Per Olaf Lundteigen fått nok.

Som nestleder i Kontrollkomiteen har han bedt regjeringen forklare hva som har foregått. Men Lundteigen ønsker mer enn svar.

Han sier til NRK at han ønsker en skikkelig opprydding i det statseide selskapet.

– For meg er det helt naturlig at Bård Vegar Solhjell som ansvarlig statsråd, innkaller til ny generalforsamling og velger et nytt styre. Det nye styret kan deretter ansette en ny administrerende direktør på et fritt grunnlag, sier Lundteigen.

– Uhørt og upassende

trond giske

Kontrollkomiteen på Stortinget krever svar fra Trond Giske om Entra

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Lundteigen mener det har vist seg å være en kultur og en atferd innad i Entra Eiendom som ikke er forenlig med et statlig virksomhet.

– Problemet er måten de har gått frem ved ansettelsen av administrerende direktør, lønnsnivået i selskapet og generelt hele måten selskapet har blitt drevet, sier nestlederen.

Stortingets kontrollkomite har bedt Trond Giske svare på prosessen frem mot ansettelsen av Rune Olsø som ny toppsjef i Entra. Olsø er en venn av næringsministeren og skulle få 4 millioner i årslønn.

– Jeg har merket meg at det er flere personer som har nære personlige forhold. Dette er noe som er helt uhørt. Dessuten er det helt upassende å ha en slik lønn i et beskjedent selskap som Entra, sier han.

Vil avvikle selskapet

For Lundteigen holder det ikke kun å avsette styret.

– Jeg ser det som naturlig at Entra Eiendom avvikles som et statseid selskap.

Min personlige mening er at det er en del nøkkelbygninger som med fordel kan overføres til statsbygg. Ordinære bygninger børsnoteres og bli drevet av et nytt selskap som eies av private investorer, sier Lundteigen.

Han ønsker ikke å si i hvilken stor grad han har støtte av de andre medlemmene i Kontrollkomiteen, men sier forslaget hans er noe som flere i komiteen har diskutert.

Vi må begynne å diskutere realiteter og ikke kun formaliteter, for å få en ny atferd i dette selskapet, sier Lundteigen.

Avsporing av debatten

Steinar Mediaas, økonomikommentator i NRK, mener diskusjonen man ønsker en aksjeselskap eller ikke, er en avsporing av debatten.

– Jeg merker en sterk vilje til oppvask. Men det er viktig at det statlige eierskapet blir forvaltet på en profesjonell måte.

– Ved å hive ut de som har oppført seg profesjonelt i styret, sammen de uprofesjonelle, vil man på mange måter tåkelegge den dårlige beslutningen som ble tatt, sier Mediaas.

Inhabilitetsspørsmål

Styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen ble nedstemt av et flertall på fire som gikk inn for å tildele Olsø stillingen.

Ansettelsen har vakt sterke politiske reaksjoner, ikke minst på grunn av millionlønnen Olsø er tilbudt som direktør i et statlig selskap.

Styremedlemmet Ketil Fjerdingen skal være en venn av Olsø. Fjerdingen ble oppnevnt til styret i Entra av nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i fjor.