Hopp til innhold

– Vil ikke utelukke flere rentehevinger

Både finansministeren og statsministeren refser bankene for å sette opp renta før nye kapitalkrav er vedtatt. Men DNB-sjef Rune Bjerke utelukker ikke at det kommer flere rentehopp.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB

Toppsjef Rune Bjerke og DNB forsvarer at banken setter opp renta og mener han ikke gjør annet enn det myndighetene har bedt om.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Regjeringen liker ikke at bankene setter opp renta med strengere kapitalkrav som ennå ikke er innført som begrunnelse.

Men DNBs konsernsjef Rune Bjerke sier at det kan komme flere rentehopp fra landets største bank.

– Vi forsvarer tilpasningen til det å bli mer solide. Jeg vil ikke utelukke at det kommer flere rentehevinger, men vi har ikke planer om det nå, sier Bjerke til NRK.

Han sier at bankene har fått en klar beskjed av myndighetene om å bli mer solide siden finanskrisen i 2008.

– Og det er noe vi ønsker å bli. Skal man bli mer solide må man tilpasse seg gradvis. Vi kan ikke ta alt i ett jafs, og derfor har vi jobbet med ulike tiltak helt siden 2008, sier Bjerke.

Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen er overrasket over at bankene brukte argumentet om nye og strengere kapitalkrav som begrunnelse for å skru opp renta.

Foto: Arild Sandsvik / NRK
Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg mener at bankene har dårlige argumenter når renta heves begrunnet i regler som ikke er innført.

Foto: Arild Sandsvik / NRK
Gunn Wærsted, styreleder i Telenor

– Vi ønsker å være ute i god tid, og trenger å være forberedt på det som kommer, sier Gunn Wærsted, administrerende direktør i Nordea Bank.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Finansminister Sigbjørn Johnsen sa i Politisk Kvarter tirsdag morgen at han var overrasket over at bankene brukte argumentet om nye og strengere kapitalkrav som begrunnelse for å skru opp renta.

– Ikke slik at vi sitter og venter

– Jeg er overrasket over begrunnelsen som enkelte banker har gitt for å øke renta. De viser til kapitalkrav som de faktisk ikke vet hva blir. De burde ha ventet, sier finansministeren til Politisk Kvarter på NRK P2.

Samme budskap fremførte statsministeren på finansnæringens dag på Oslo Plaza.

– Det er ikke noe grunnlag for å heve rentene med henvisning til regler som regjeringen ikke har vedtatt ennå, sier Stoltenberg til NRK.

Men det er en virkelighetsoppfatning som ikke deles av Rune Bjerke i DNB. Han mener at bankene ikke gjør annet enn det myndighetene har bedt om.

– Det har kommet mange nye regelendringer, og to av dem har kommet allerede i år. Så det er ikke slik at vi sitter og venter på en ny regel. Vi har fått beskjed om å bli mer solide, og det gjør vi sakte og sikkert i tråd med de signalene som kommer, sier Bjerke.

Flere banker har satt opp sine utlånsrenter etter at DNB satte opp sine utlånsrenter med inntil 0,3 prosentpoeng 8. mars.

Gunn Wærsted, administrerende direktør i Nordea Bank, vil også være forberedt.

– Vi ønsker å være ute i god tid, og trenger å være forberedt på det som kommer. Som en her sa i dag: Det nytter jo ikke å hugge ved når vinteren først er kommet, vi må være forberedt, sier Wærsted til NRK.

DNB-sjefen har et poeng når han sier at banken gjør det han har blitt bedt om å gjøre. De fleste banksjefer lytter når sentralbanksjefen taler.

Og i sin årstale sa Øystein Olsen at de største bankene må bli mer robuste, og at regningen burde deles mellom folk flest og bankenes eiere.

(Saken fortsetter under videoen)

DNB-sjef Rune Bjerke om renteøkning.

DNB-sjef Rune Bjerke om renteøkning.

– Høyre: Norske banker bør ikke få strengere kapitalkrav enn banker i naboland

Høyre-leder Erna Solberg sier til NRK at regjeringen raskt må komme med en avklaring på hvordan de nye kapitalkravene faktisk blir.

I et brev til Finansdepartementet 4. mars kom Finanstilsynet med utkast til hvordan bankenes såkalte risikovekter på boliglån kan økes, men tok ikke stilling til hvilken modell som burde velges.

Målet med innstrammingene er å tvinge bankene til å holde igjen mer kapital for hver krone som lånes ut, og gjøre det relativt mindre gunstig å låne ut til bolig i forhold til næringslån.

Erna Solberg

Norske banker bør ikke få strengere krav til egen soliditet enn bankene i våre naboland, mener høyreleder Erna Solberg.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Regjeringen bør skynde seg fordi usikkerheten er stor. Vi bør ikke stille sterkere krav til bankene enn det våre naboland gjør, sier Solberg.

Hun mener i likhet med statsministeren og finansministeren at bankene burde ventet med å sette opp renta.

– Reguleringer av kjærlighet til bankene

Og statsminister Jens Stoltenberg sa i sitt foredrag på Finansnæringens dag at nye regler snart er på trappene.

– Debatten blir enklere når vi kjenner hvordan reglene faktisk blir. Om ikke lenge kommer lovforslagene. Det vil være regler som skal skape sikkerhet og stabilitet i næringen, sa Stoltenberg.

Statsministeren sa at han langt fra har glemt at staten ble sittende som eiere av store norske banker på 90-tallet under forrige store bankkrise.

– Det er av kjærlighet til dere vi vil ha reguleringer. Vi har ikke lyst til å sitte der med ansvaret for regningen dersom bankene går overende igjen, sa Stoltenberg, til latter fra salen.