– Ulovlig og ugyldig ansettelse

Steinar Mediaas, økonomikommentator i NRK, mener ansettelsen av Rune Olsø i stillingen som administrerende direktør i Entra er ulovlig.

Steinar Mediaas, økonomikommentator i NRK, mener ansettelsen av Rune Olsø i stillingen som administrerende direktør i Entra er ulovlig.

NETTVIDEO: Steinar Mediaas kommenterer Entra-saken.

Steinar Mediaas mener inhabilitetsspørsmålet i Entra-saken er veldig alvorlig og svært sjelden.

– Alt tyder på at vedkommende ikke hadde blitt ansatt dersom styremedlem Ketil Fjerdingen hadde vært åpen om sitt vennskap til Olsø, mener Mediaas til NRK.

Han forklarer at dersom man sitter i et styre og mistenker at man selv kan være inhabil, så har personen en plikt å fortelle styret om hva slags relasjoner man har med de ulike aktørene.

– Slik jeg skjønner det, så har det ikke blitt gjort i denne saken. Tre av styremedlemmene ville i så fall umiddelbart ha sagt at dette er inhabilitet og satt Fjerdingen på gangen, sier Mediaas i et intervju på Dagsrevyen.

Styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen ble nedstemt av et flertall på fire som gikk inn for å tildele Olsø stillingen.

Ansettelsen har vakt sterke politiske reaksjoner, ikke minst på grunn av millionlønnen Olsø er tilbudt som direktør i et statlig selskap.

Styremedlemmet Ketil Fjerdingen skal være en venn av Olsø. Fjerdingen ble oppnevnt til styret i Entra av nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) i fjor.

– Fjerdingen var avgjørende for ansettelsen

Mediaas påpeker at Fjerdingens stemme var den avgjørende for at Olsø fikk jobben.

Under styremøtet 26. september i år var Fjerdingen en av dem som stemte for ansettelsen av Olsø. Han skal også ha ringt flere av de andre styremedlemmene i forkant for å overbevise dem om at Olsø var rett mann for jobben.

– Dersom Fjerdingen hadde blitt sendt på gangen under avstemmingen, ville det ha blitt tre mot tre, sier Mediaas.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Næringsminister Trond Giske må svare på fem spørsmål om Entra-saken fra Stortingets kontrollkomite. Statsminister Jens Stoltenberg griper nå inn i Entra-saken, og det var et sjeldent ekstraordinært statsråd fant sted i dag tidlig

Kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget krever svar fra Trond Giske om Entra.

Rotete av Giske

Næringsminister Trond Giske har erklært seg inhabil i saken på grunn av sitt nære vennskap til selskapets administrerende direktør Rune Olsø.

– Hvordan vil du karakterisere Trond Giskes rolle?

– I beste fall, rotete. Det er i det aller seneste laget å sette inn en settestatsråd, men vi er i en opprydningsfase nå, sier Mediaas.

– Inhabilitet er ikke noe du kan gjemme deg bak. Dersom man vet om noe som styret bør vite, så må man si ifra om det. Man kan ikke bruke dette til å berike egne venner, sier Mediaas.