NRK Meny
Normal

– Tvinges til å jobbe ved samlebåndene for å få ferdig Iphone 5

En kinesisk interesseorganisasjon hevder at kinesiske skoler tvinger studenter ut i praksis ved Foxconns fabrikker for å produsere Apple-produkter. Selskapet avviser påstandene.

Kinesiske arbeidere ved en Foxconn-fabrikk i Schenzhen

Kinesiske arbeidere ved en Foxconn-fabrikk i Schenzhen.

Foto: STR / Afp

Interesseorganisasjonen, som jobber for studenters rettigheter, hevder at studentene ikke gis noe valg om hvorvidt de ønsker å stå ved samlebåndene.

– Vi mener denne formen for praksisarbeid kan sies å være tvungent- og ufrivillig arbeid, uttaler talsperson for Students & Scholars Against Corporate Misbehavior (SACOM), Debby Chan, ifølge CNN.

De har snakket med studenter fra en fagskole som var nødt til å utføre praksisarbeid ved en av Foxconns fabrikker i Zhengzhou selv før de hadde begynt i første klasse.

– Hvorfor har de sendt en førskolelærerstudent for å lage USB-kabler?

Foxconn-fabrikk i Shenzhen

Arbeidere ved en Foxconn-fabrikk i Shenzhen sør i Kina.

Foto: STR / Afp

I forrige uke skrev China Daily om engelsk-, økonomi- og næringsmiddelforsknings-elever som ble satt til å produserer USB-kabler til den nye Iphone, ettersom lanseringsdatoen nærmet seg.

– Universitetet fortalte oss at det var en god måte å gjøre seg erfaringer fra bedriftskulturen, forteller en 19 år gammel student, ifølge nettavisen.

– Mange av mine klassekamerater kvier seg for å arbeide hos Foxconn, men lærerne har likevel bedt oss om å jobbe der fra august.

Ifølge China Daily skal mer enn 3000 studenter fra jentas universitet, Open University of Huai'an, ha blitt sendt for å jobbe for Foxconn.

Jentas mor, Wang Yan, sier til nettavisen at hun ikke kan forstå hvorfor universitetet har sendt hennes datter, en førskolelærerstudent, for å lage USB-kabler til smarttelefoner hos Foxconn.

Flere studenter har bekreftet historien. De skal, ifølge en student, tjene 1.550 yuan, rundt 1.500 kroner i måneden. Og de må jobbe overtid om de ikke klarer å gjøre ferdig oppgavene i tide.

Arbeidere går ut av Foxconns fabrikk i Chengdu

Arbeidere vandrer ut av Foxconns fabrikk i Chengdu.

Foto: STRINGER/CHINA / Reuters

– Kan slutte når de måtte ønske

Produsenten selv avviser at de har ansatt studenter ved samlebåndene for å få ferdig Iphone 5 til lanseringsdatoen, som er ventet å være i morgen, onsdag.

Les mer: – Ny Iphone kommer i september

I en uttalelse skriver Foxconn Technology Group, ifølge CNN, at de på ingen måte tvinger folk til å jobbe. De skriver også at studentene, som står for 2,7 prosent av de 1,2 millioner arbeiderne i selskapet, kan slutte praksisarbeidet når de måtte ønske.

«Foxconn har lenge hatt et korttids-praksisprogram i samarbeid med en rekke fagskoler i Kina. Programmene varer fra en til seks måneder og alle studentene er i lovlig arbeidsalder.»

Produserer deler for Apple-produkter

Foxconn er del av selskapet Hon Hai Precision Industry Co., en av verdens største produsent av deler til elektronikk-industrien.

Blant delene er mange for Apples Iphone og Ipad, og store deler av det taiwanske selskapet holder til i Kina der mye produseres.

Selskapet hevder selv at nylige gjennomganger av fabrikkene i Kina, bekrefter at det ikke finnes bevis for å hevde at praksiselevene er blitt tvunget til å jobbe der.

Eksplosjoner ved fabrikker

Apple ba tidligere i år om en granskning av det taiwanske selskapet etter å ha mottatt rapporter om elendige lønns-, bo- og arbeidsforhold ved Foxconns fabrikker.

Flere ulykker ved Foxconns fabrikker har også vært dårlig reklame for Apple.

Iløpet av fjoråret var det eksplosjoner ved to Ipad-fabrikker, fem mennesker mistet livet og 77 ble skadd, ifølge The New York Times.

For to år siden ble også 137 personer skadd da arbeiderne ble pålagt å bruke et giftig stoff til å polere Iphone-skjermene.

Les mer: Apple vil bedre arbeidsforholdene
Les også: Apple slår Microsoft-rekord

Tim Cook ved Foxconn-fabrikk i Zhengzhou

Apple-sjef Tim Cook under et besøk ved Foxconns fabrikk i Zhengzhou i mars.

Foto: HANDOUT / Reuters