– Trappen inn i boligmarkedet kan bli brattere

Norges Bank varsler at rentene vil bli holdt lave lenger. – Det kan gjøre at det blir enda vanskeligere å etablere seg på boligmarkedet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR.

Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB NOR

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR sier at veien inn i boligmarkedet kan vise seg å bli lengre for dem som er utenfor boligmarkedet etter dagens rentebeslutning fra Norges Bank.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Norges Bank valgte onsdag å holde styringsrenta uendret på 2,25 prosent.

LES OGSÅ: Norges Bank rører ikke renta

Sentralbanken viser til svekkede utsikter i verdensøkonomien, uro i finansmarkedene og lav forventet prisvekst i sin begrunnelse.

Norges Bank sier nå at rentene vil bli holdt lave lenger enn det banken tidligere har lagt til grunn. Samtidig kommer renteoppgangen senere, dersom de nye prognosene slår til.

Det er godt nytt for alle som eier bolig, og som betaler på eget boliglån. Men det kan også gjøre det enda vanskeligere å komme inn på boligmarkedet, mener sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR.

– Isolert sett fører det å varsle tregere renteoppgang sammen med uendret rente erfaringsmessig til høyere boligpriser, sier Dørum til NRK.

LES OGSÅ: Boliglånet kan bli dyrere uansett

LES OGSÅ: Tror mer på lavere enn høyere rente

- Kan skape større forskjeller

Han sier at det kan komme til å bety at trappen inn i boligmarkedet blir brattere. Samtidig kan økte boligpriser føre til at forskjellene blir større mellom dem som allerede er inne i boligmarkedet og de som står utenfor.

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities

sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er langt fra sikker på at boligprisveksten fortsetter til tross for lave renter.

Foto: First Securities

LES OGSÅ: Flere unge over 18 år bor hjemme

LES OGSÅ: Så mye hus får du for én million

– Men vi er ikke sikre på at boligprisene vil stige på grunn av dette, nettopp på grunn av at bakgrunnen for de lave rentene er uroen og usikkerheten rundt oss, sier Dørum.

Han sier at det var få overraskelser i det som sentralbanken presenterte onsdag.

– Men begrunnelsen tyder på at Norges Bank er vel så usikre som det vi andre er, på hvor vi er på vei, sier Dørum.

- Langt fra sikkert at boligprisene stiger videre

– Norges Bank erkjenner at veksten i Norge nå er lavere enn det man tidligere har lagt til grunn og at inflasjonen er lavere enn det man hadde forventet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Han sier at de som er vinnerne etter Norges Banks beslutning om å holde renta uendret er de som har lånt penger.

– De som vil dra nytte av dette er de som har lånt penger og vil nyte godt av lav rente lenger, sier Andreassen.

Men det er langt fra sikkert at boligprisene fortsetter himmelferden, sier sjeføkonomen.

– Vi skal huske på at boligprisene er høye i forhold til inntekter og byggekostnader, og det er ikke åpenbart at vi nå står foran en ny boligprisoppgang selv om rentene er lave, avslutter Andreassen.