– Tjente en halv milliard hver dag

Konsernsjef Helge Lund er godt fornøyd med driftsresultatet for 2011, som fylte på Statsoils allerede velfylte pengebinge betraktelig.

Statoils konsernsjef Helge Lund

Statoils konsernsjef Helge Lund la frem historiens beste kvartalsresultat på hovedkontoret i Oslo onsdag morgen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Det er et bra resultat for 2011. Vi har et driftsresultat på 212 milliarder kroner, noe som er over en halv milliard kroner hver dag, sier Statoils konsernsjef Helge Lund til NRK.

Han sier at det kanskje aller viktigste som skjedde for Statoil i løpet av fjoråret, var at selskapet hadde stor suksess med sin letevirksomhet.

– Vi har gjort veldig store funn i 2011, både i Norge og utlandet, sier Lund.

Konsernsjefen sier at det betyr et forbedret ressursgrunnlag for selskapet, ved at Statoil nå får mer ressurser inn enn det som produseres.

LES OGSÅ: Ressursene på Snøhvit større enn ventet

LES OGSÅ: Mot olje- og gassbonanza i nord

Rekordhøyt kvartalsresultat

Det var leteriggen Aker Barents som gjorde Havis-funnet i Barentshavet

Statoil gjorde flere store funn på norsk sokkel i 2011. Havis-funnet ble gjort med riggen Aker Barents.

Foto: Statoil

Statoils resultat for fjerde kvartal endte på 24,5 milliarder kroner, en solid forbedring fra 9,7 milliarder i siste kvartal 2010.

– Statoil leverte et rekordhøyt økonomisk resultat, forbedret sikkerheten ytterligere og tok viktige strategiske skritt i 2011, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Statoils driftsinntekter var 182,7 milliarder kroner i fjerde kvartal, en kraftig vekst fra samme kvartal 2010, da inntektene var på 143,4 milliarder kroner.

Statoils driftsresultat i kvartalet kom på 60,7 milliarder kroner, opp fra 42,8 milliarder kroner i fjerde kvartal 2010.

Høyere priser på olje og gass

– Økningen skyldtes hovedsakelig høyere priser for væsker og gass, og en gevinst ved salg av eierandeler, hovedsakelig i Gassled, på 8,5 milliarder kroner. Lavere salgsvolumer både for væsker og gass, samt økte driftsutgifter motvirket delvis økningen i driftsresultatet, skriver Statoil.

Driftsresultatet for hele 2011 endte på 211,8 milliarder kroner, opp fra 137,3 milliarder i 2010, og selskapet betalte 112,6 milliarder kroner i skatt.

Mange og store funn i 2011

Produksjonen for 2011 var i tråd med Statoils forventninger. I løpet av fjoråret ble i alt 41 letebrønner ble fullført, og i 22 av disse var det drivverdige funn.

– Leteresultatene i 2011 var sterke, og det har økt selskapets ressursbase med mer enn 1 milliard fat. Dette er funn med høyt potensial i en moden oljeprovins som Nordsjøen og i Barentshavet, sier Lund.

Statoils justeringer av porteføljen omfatter sluttføring av nedsalg i Peregrino-feltet og oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i tillegg til salg av eierandeler i Gassled.

LES OGSÅ: Gigantfunnet nedjusteres