Hopp til innhold

Krever rødgrønn handling i Ryanair-saken

STORTINGET (NRK.no) Opposisjonen på Stortinget beskylder regjeringa for å være «overraskende passive» når det kommer til Ryanair-ansattes rettigheter. Nå håper de at NRKs avsløringer tvinger de rødgrønne til å handle.

Hans Olav Syversen (KrF)

KREVER HANDLING: Hans Olav Syversen (KrF) mener regjeringa må gå aktivt inn i Ryanair-saken for å sikre at de ansatte jobber under verdige forhold.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg tror at en rødgrønn regjering føler presset, når de sitter og ser på at arbeidstakere blir behandlet på denne måten, sier Hans Olav Syversen i KrF.

Stoltenberg: – Jeg vil ikke ha det sånn

I dag ble det klart at en tidligere flyvertinne i Ryanair går til sak mot flyselskapet etter at hun ble sagt opp kort tid før den ett år gamle prøvetiden gikk ut.

Alessandra Cocca har hatt base i Norge, og fagforeningen Parat sammenligner arbeidskontrakten hennes med en slavekontrakt.

Den italienske flyvertinnen sier til NTB at ansatte i Ryanair lever under et fryktregime. Hun forteller at mange skylder selskaper penger når de starter å arbeide fordi de selv må betale for obligatoriske kurs. Det sterke arbeidspresset har ifølge henne ført til at hun har følt seg utrygg på jobb.

– Jeg vil ikke ha det sånn, at mennesker som jobber i Norge som kommer fra et annet land, ikke har ryddige og gode arbeidsvilkår og ikke får de sosiale rettighetene de skal ha, sier Stoltenberg.

Vil ikke tolke regelverket

Han understreker at han ikke vet hva som faktisk har foregått, og at det blir opp til domstolene å avgjøre om lovbrudd har funnet sted.

Stoltenberg mener det ikke sømmer seg at en statsminister tar stilling til hvordan lover skal følges.

– Det har vi både trygdemyndigheter, skattemyndigheter og domstoler til, sier han.

Spørsmålet i denne saken er om norske arbeidslivsregler også gjelder for de ansatte i Ryanair som har base på Rygge.

Dette er ei gråsone, men som NRK fortalte tirsdag mener Skattedirektoratet at det irske flyselskapet kan ha brutt norsk lov.

– Her har det kommet fram veldig alvorlige påstander, både om at her er det aktivitet som skulle ha vært skattet i Norge, og at arbeidsmiljøloven og trygderettigheter brytes. Da må vi sørge for at norske regler følges, sa statsministeren da han møtte pressen på Stortinget onsdag.

Avviser passivitet

Under den muntlige spørretimen onsdag ble statsministeren konfrontert med at fagforeningen Parat siden 2010 har forsøkt å få kontakt med regjeringa for å rette oppmerksomheten mot lønns- og arbeidsvilkårene i det irske flyselskapet Ryanair.

– Vi ser at strategien har vært å sende brev fra ett kontor i regjeringa til et annet, og det har vært nærmest umulig å få ansvarlig statsråd på banen, sier Syversen (KrF) til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet:

spørretimen 10 april stoltenberg

KRITIKK: Jens Stoltenberg (Ap) måtte svare på flere kritiske spørsmål fra Hans Olav Syversen (KrF) under spørretimen onsdag.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Men Stoltenberg avviser at de ikke har foretatt seg noe.

– Denne regjeringa er opptatt av å iverksette tiltak mot sosial dumping, men innenfor luftfarten er det ekstra komplisert når det gjelder tilhørighet til landet og reglene om fri bevegelse av arbeidskraft, svarte han fra Stortingets talerstol.

Han viser også til at regjeringa har hatt to tiltaksplaner mot sosial dumping, og at en tredje tiltakspakke er på vei.

– Men hvis det skulle vise seg at det er hull i norske regler, da får vi se om vi skal skjerpe reglene, sier Stoltenberg.

Flyr ikke med Ryanair selv

Før jul ble det kjent at Storebrand nekter sine ansatte å fly med Ryanair i jobbsammenheng fordi flyselskapet operer på en måte Storebrand ikke kan stå inne for.

Verken Stoltenberg eller resten av regjeringa har en lignende boikott, men Stoltenberg har aldri reist med Ryanair selv. Ikke har han noen planer om å gjøre det, heller.

– Jeg har valgt andre selskaper som har passet meg bedre, sier han til NRK.

Ryanair nekter for «slavekontrakter»

Ryanair avviser alle påstander om slavekontrakter og dårlige arbeidsvilkår. Selskapets talsmann Robin Kiely mener også at deres ansatte bør skatte til Irland fordi de arbeider på irsk territorium og at de får sin lønn inn på irsk konto.

– Dette er en del av prinsippet om fri bevegelse av arbeidskraft som Norge er forpliktet til å følge, sier Kiely til NTB og viser til både til EØS-avtalen og skatteavtalen mellom Norge og Irland.