Hopp til innhold

– Sp foreslo kraftregulering i 2002

Sp foreslo i 2002 minstekrav til hvor mye vann det skal være i kraftmagasinene. KrF forventer at regjeringspartiet følger opp sitt eget forslag.

Kvernevatn Åseral

Det har ikke vært så lite vann i vannmagasinene på denne tiden på 20 år. Det kan bety mye høyrere strømpriser framover.

Foto: Sundsdal, Svein / ( Svein Sundsdal/NRK)

Det har ikke vært så lite vann i vannmagasinene på denne tiden på 20 år, ifølge nye tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat. Det kan bety mye høyere strømpriser fremover.

Bare den siste uken har strømprisene i Nord- og Midt-Norge gått opp med 15 prosent.

Line Henriette Holten Hjemdal, Kristelig Folkeparti

Line Henriette Holten Hjemdal, KrF, mener Sp bare kan finne frem sitt eget forslag fra 2002.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

LO-leder Roar Flåthen krevde tirsdag strengere regler for hvor langt ned strømprodusentene kan tappe vannmagasinene.

Nå ber Kristelig Folkeparti sin tidligere regjeringspartner Senterpartiet om å lete i arkivskuffen.

– Forventer at de følger opp

– KrF forventer at statsråd Terje Riis-Johansen følger opp Senterpartiets egne tidligere forslag om akkurat det Flåthen nå tar opp, sier stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF) til NRK.

– Vinteren 2002/2003 foreslo Odd Roger Enoksen fra statsrådens parti minstekrav til magasinfylling, og vi forventer at det nå følges opp, utdyper Hjemdal, som sitter i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

(Saken fortsetter under bildet)

Odd Roger Enoksen

Odd Roger Enoksen (Sp) foreslo da han var olje- og energiminister vinteren 2002/2003 minstekrav til fylling av vannmagasiner.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Kan bli aktuelt

Senterpartiet ville tirsdag ikke svare klart ja eller nei på om de vil følge opp sitt eget forslag, til tross for at de har energistatsråden:

– Vi må være åpne for å vurdere alle forslag som kommer inn, fordi vi nå har en situasjon som slett ikke er god, sier Erling Sande (Sp), leder i energi- og miljøkomiteen.

– Vi har for store variasjoner og for høye kraftpriser i store deler av landet, erkjenner han.

Sande sier at minstekrav til fylling i magasinene bør kunne bli vurdert i deler av Norge.

Erling Sande

Erling Sande (Sp), leder i energi- og miljøkomiteen, sier minstekrav til fylling kan bli vurdert i deler av Norge.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Vi bør kunne vurdere det i de delene av landet der forsyningssikkerheten ikke er god nok. I resten av landet er vi avhengige av å kunne eksportere og importere kraft, sier Sande.

Han sier Norge ville ha fått store problemer hvis vi ikke hadde vært med i det nordiske kraftmarkedet i år, siden vi da ikke hadde kunnet importere strøm.

– Senterpartiet mener det er svært viktig at vi produserer mer kraft, jobber med energieffektivisering og bygger bedre kraftnett. Nettene er ikke gode nok i dag for å kunne sikre så like priser som mulig over hele landet, mener Sande.

Det er delte meninger om et slik minstekrav til fylling av vannmagasinene blant politikerne i energi- og miljøkomiteen.

SV: – Støtter LO

Snorre Valen

– Jeg støtter LOs krav i utgangspunktet, og synes vi må se på hvordan vi kan få til det, sier Snorre S. Valen (SV).

Foto: Stein Lorentzen

– Jeg støtter LOs krav i utgangspunktet, og synes vi må se på hvordan vi kan få til det, sier Snorre S. Valen (SV), stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag.

SV vil ha en gjennomgang av reguleringen av kraftselskapene, blant annet fyllingsgraden i magasinene når vinteren nærmer seg.

Valen mener det er usosialt at forbrukerne i Midt- og Nord-Norge må betale veldig mye mer for strømmen enn i resten av landet.

Ap vil ikke ta stilling

Eirin Sund

Eirin Sund (Ap) vil ikke ta stilling til krav om minstefylling.

Foto: Scanpix

Eirin Sund (Ap) vil ikke ta stilling til et forslag om minstefylling.

– Ikke i dag. Det som er faktum, er at hvis en innfører et krav om minstefylling, vil det også kunne føre til høyere priser, sier Sund.

Sund viser til et utvalg regjeringen skal sette ned, som skal se på kraftsituasjonen i Norge frem mot 2030 og 2050. Utvalget bør også granske påstander om at kraftprodusentene tapper ned vannmagasinene mye på høsten, mener hun.

– Det er ingen som har sagt til oss politikere at kraftselskaper spekulerer i dette, fastslår Sund, men vedgår at flere påstår eller mener nettopp det.

Frp: – Verdt å diskutere

Kjetil solvik Olsen

– Jeg synes det er verdt å diskutere, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) om Flåthens forslag.

Foto: Nyhetsspiller

– Jeg synes det er verdt å diskutere, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) om Flåthens forslag.

Han viser til at Frp i fjor fremmet et forslag om en ny gjennomgang av norsk vannkraftpolitikk, der fyllingsgraden ville ha vært et naturlig tema.

Forslaget ble avvist av de rødgrønne partiene, og Solvik-Olsen mener det er «nesten umulig» å diskutere vannkraftpolitikk med dem.

Høyre: – Ikke veien å gå

Siri Meling, ny leiar i Rogaland Høgre

– Men vi tror ikke veien å gå er å gjøre reguleringene strengere hjemme, sier Siri Meling (H)

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Jeg forstår at LO er opptatt av at industrien skal ha tilgang på elektrisitet til konkurransedyktige priser, og det er vi i Høyre også opptatt av, sier Høyres Siri Meling, nestleder i energi- og miljøkomiteen.

– Men vi tror ikke veien å gå er å gjøre reguleringene strengere hjemme. Vi tror veien å gå er å produsere mer energi, og å sørge for at flaskehalsene på strømoverføring forsvinner, forklarer Meling.

Det er flaskehalsene som bestemmer prisbildet for strøm i Norge, ikke mangel på energi, ifølge Meling.

Ap vil som Høyre ha mer kraftproduksjon og mer utbygging av strømnettet. Frp vil at gasskraftverket på Mongstad skal produsere strøm for fullt, og at de mobile gasskraftverkene i Midt-Norge tas i bruk.

I tillegg vil de redusere eller fjerne elavgiften i perioden strømprisene er svært høye. SV ønsker å¨sin side full satsing på energieffektivisering.