NRK Meny
Normal

– Sovjet-butikker, sa Rimi-Hagen

Norges første matminister husker da Stein Erik Hagen var ærlig om tilstanden i sine norske dagligvarebutikker.

Stein Erik Hagen, kalt "Rimi-Hagen", i en av sine butikker i 1999

Stein Erik Hagen, også kalt 'Rimi-Hagen', gjorde kjeden til en av Norges største. Her i en av sine butikker i 1999.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Det er reist en ny debatt om den norske dagligvarebransjen etter at Matkjedeutvalget la frem sin rapport i dag.

Debatt har det også vært før. Lars Sponheim husker bråket som fulgte etter et møte med Stein Erik Hagen, før Hagen solgte Rimi-kjeden.

– Da drev han og åpnet nye butikker i Baltikum, og sa at de der borte skulle ha et så voldsomt utvalg, sier den tidligere landbruks- og matministeren.

Hagen snakket om hvor mange pølsesorter og lignende folk måtte ha for å være fornøyd, forteller han.

Lars Sponheim

Lars Sponheim siterte Rimi-Hagen på uttalelsen om Sovjet-butikkene. Men sitatet ble tillagt ministeren, som selv fikk mye juling.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

– Så sa han at «Det vi driver i Norge, er rene Sovjet-butikker», husker Sponheim.

– Jeg gikk ut og siterte det senere, men det ble da tillagt meg. Jeg fikk den gangen mye juling for uttalelsen, ler han.

– Tilvent lite utvalg

Hagen solgte senere Rimi-kjeden og ble i stedet storeier i Orkla, som blant annet leverer varer til norske dagligvarekjeder.

Sponheim er på sin side fylkesmann i Hordaland. Han mener nordmenn har blitt tilvent et svært lite utvalg i dagligvarebutikkene.

– Vi synes å være bra fornøyde med det, men sammenlignet med mange andre land har vi generelt et mye mindre utvalg å velge i, fastslår den tidligere Venstre-lederen.

Som eksempler nevner han ulike kjøttslag, osteprodukter, og ikke minst frukt.

– Reis til en amerikansk matvarebutikk og se at det ligger kanskje 30-40 eplesorter, med navnet på sortene. I Norge er det grønne eller røde epler, påpeker han.

(Saken fortsetter under bildet)

Ulvik

Lars Sponheim bor i dag både i Ulvik i Hardanger (bildet) og i Bergen. Han mener det ikke er så store forskjeller mellom butikkene i byen og på bygda.

Foto: Steinar I. Bergo

Bygdefolk skaffer råvarer

Sponheim bor i dag både i Ulvik i Hardanger og i Bergen.

– I Ulvik er det 1100 mennesker og to matbutikker med et svært begrenset utvalg. Men så er det jo det med livet på bygda da, at det er mye spennende i fryseboksene, forteller han.

– Man har tilgang på råvarer, driver litt selvhushold, jakt og så videre. Jeg synes det er veldig ok, legger den tidligere matministeren til.

– Jeg er enig i at vi ikke har spesielt gode matbutikker i Norge, selv i byene, og jeg opplever ikke at forskjellene er så store til butikkene på bygda.