– Samsung krenket ikke Apple

En domstol i Japan har avvist Apples beskyldninger om at Samsung har krenket Apples patentrettigheter for smarttelefoner og nettbrett.

Iphone og Samsung S

Samsung vant det siste slaget om pantentrettigheter da en domstol avviste Apples krav natt til fredag.

Foto: PARK JI-HWAN / Afp

Natt til fredag ble det hittil siste kapittelet i rettsstriden mellom amerikanske Apple og sørkoreanske Samsung skrevet i Japan.

I en domstol i Tokyo ble det avgjort at Samsung ikke har krenket Apples Iphone- og Ipad-patenter.

Et av de sentrale spørsmålene var om Samsung benyttet seg av Apples teknologi for å synkronisere telefoner og nettbrett med datamaskiner.

– Det ser ikke ut til at Samsung har benyttet seg av den samme teknologien som Apple bruker i sine produkter. Derfor har vi avvist søksmålet, sa dommer Tamotsu Shoji til retten.

Aksjekursen steg

I tillegg til en kompensasjon for å bryte patentrettighetene, ville Apple hindre Samsung i å selge noen av sine produkter i det lukrative markedet i Japan.

Etter at dommen ble kjent steg verdien på Samsung-aksjene med halvannen prosent på børsen i Seoul i Sør-Korea.

I en uttalelse fra Samsung heter det at de er glade for avgjørelsen i Tokyo.

– Dette beviser det vi har sagt hele tide, at våre produkter ikke krenker Apples patentrettigheter.

Apples advokater ville ikke kommentere avgjørelsen, og det er ikke kjent om selskapet vil anke beslutningen.

Tapte i USA

Samsung og Apple utkjemper rettslige tvister i domstolene i flere land.

Forrige uke tapte Samsung i en amerikansk domstol. En jury i California kom frem til at Samsung på punge ut med én milliard dollar for å ha krenket noen av Apples patentrettigheter for smarttelefoner og nettbrett.

Apple, som beskyldte Samsung for å ha kopiert bedriftens Iphones og Ipads altfor med sine Galaxy-produkter, krevde en erstatning på 2,75 milliarder dollar og fjerning av noen av Samsungs produkter fra amerikanske butikkhyller.

Samsung gikk til motsøksmål mot Apple for å ha kopiert deres patenter på trådløs kommunikasjonsteknologi, men dette søksmålet ble avvist av juryen.