NRK Meny
Normal

– Ansettelsesprosessen av Olsø har vært ryddig

Flertallet i Entra-styret som valgte Rune Olsø som administrerende direktør hevder han var best kvalifisert for jobben blant flere kandidater.

Halvparten av styret i Entra

Styremedlemmene Tore Benediktsen, Ottar Brage Guttelvik Birthe Smedsrud og Kjetil Fjerdingen stemte for å ansette Rune Olsø.

Foto: Entra Eiendom

Rune Olsø

Ansettelsen av Rune Olsø har skapt splid i Entra-styret.

Foto: Arbeiderpartiet
Jan tore Sanner

Høyres Jan Tore Sanner mener saken fremstår som en partiansettelse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I går kunne NRK fortelle at både lederen, nestlederen og et annet styremedlem i Entra Eiendom stemte mot å ansette Trond Giskes nære venn Rune Olsø som administrerende direktør for det statlige selskapet.

Årsaken var at de mente Olsø ikke var kvalifisert til jobben.

Stillingen som administrerende direktør ble heller aldri utlyst, og etter det NRK kjenner til argumenterte heller aldri flertallet for hvorfor Olsø skulle få jobben.

Ryddig prosess

Styret ville ikke kommentere saken i går, men i en e-post til NRK fredag kommer de med flere kommentarer til opplysningene. Styret sier det de mener er uriktige påstander i media er til skade for selskapet.

E-posten er sendt av de fire styremedlemmene som stemte for Olsø. Disse er ansatterepresentantene Birthe Smedsrud og Tore Benediktsen og de ordinære styremedlemmene Ketil Fjerdingen og Ottar Brage Guttelvik.

Styremedlemmene sier Olsø ble ansatt etter det som var en avtalt og ryddig prosess.

«Rune Olsø var best kvalifisert av de 4 aktuelle kandidatene som var presentert for styret», heter det i e-posten.

– Lavere lønn enn forgjengeren

Ifølge styrets flertall skulle saken opprinnelig behandles under styremøtet i august og at flere eksterne kandidater var intervjuet i forkant.

«Et mindretall i styret fikk ikke tilslutning til sin kandidat og saken ble utsatt», skriver de videre.

Beslutningen ble så noen dager før septembermøtet foreslått satt opp igjen på sakskartet.

Det har også kommet kraftig kritikk mot Olsøs lønn på vel fire millioner kroner. Flertallet i styret sier de besluttet en maksimalramme for direktørens lønn som var én million kroner lavere enn forgjengerens.

NRK har ikke lykkes i å få kontakt med styreleder Siri Hatlen i dag.

Giske tilsidesatt

Rune Olsø ble konstituert som administrerende direktør i Entra Eiendom i april i år. I styremøtet 26. september i år ble vedtaket om å gi ham jobben fattet.

Olsø har sittet i ledelsen i selskapet siden 2005. Først som direktør for strategi og forretningsutvikling fram til 2010, og de siste to årene som viseadministrerende direktør.

Han er også en nær venn av næringsminister Trond Giske.

Giske erklærte seg i går inhabil i saken, og Regjeringen bestemte i dag at de oppnevner en settestatsråd for ham i saken om ansettelsen. Denne vil være på plass i midten av oktober.

– Må rydde opp

Finanspolitisk talsmann i Høyre Jan Tore Sanner sier til NRK at Giske har vært veldig sen i forhold til å få utnevnt en settestatsråd.

– Det kan skape et inntrykk av at Giske ikke håpet den uheldige prosessen skulle bli oppdaget, sier Sanner.

Sanner mener Giskes vikar snarest bør kalle inn til en ekstraordinær generalforsamling.

– Han må også sørge for å stoppe ansettelsesprosessen og foreta utskiftninger i styret, sier Sanner.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier settestatsråden får en utrolig krevende sak i fanget:

– Man kan ikke leve med denne splittelsen i styret. Det er det mest akutte som en settestatsråd må rydde opp i, sier Takvam.

Partiansettelse

Flere av styremedlemenne som stemte for Olsø har tilknytning til Arbeiderpartiet, noe Sanner også mener er problematisk.

– Det har vært en svært uheldig prosess som viser at dette har vært en partiansettelse med lønnsgevinst, sier Sanner.

Trond Giske kan ikke kommentere saken fordi han er inhabil. Heller ikke statsminister Jens Stoltenberg ønsker å kommentere direktørstriden i Entra.