– Gresk krise holder norsk rente nede

Økonom Steinar Holden tror dårlige økonomiske forhold i resten av Europa vil gjøre det vanskelig for Norges Bank å sette opp renta.

Protest utenfor parlamentsbygningen i Aten

Demonstranter protesterer utenfor parlamentsbygningen i Aten tirsdag denne uken.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Hellas er inne i dyp økonomisk krise. Europeiske eksperter tror det kan komme til å koste opp til 90 milliarder euro eller 720 milliarder kroner å hjelpe landet ut av gjeldskrisen .

Statsminister Georgios Papandreou uttalte før jul at «Hellas står i fare for å drukne i sin egen gjeld, og har mistet all troverdighet i økonomisk sammenheng».

Ting har ikke blitt særlig bedre siden den gang, og resten av Europa ser også nå ut til å bli økonomisk skadelidende.

– Finansmarkedet har mistet troen

– Finansmarkedet har langt på vei mistet troen på at Hellas vil kunne betale tilbake gjeld. Dermed blir det stadig dyrere for landet å ta opp nye lån. Man kan risikere at de til slutt må kaste inn håndkleet og få avtale om at de ikke greier å betale tilbake, sier professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo Steinar Holden.

Han forteller at det uansett må bety kraftig innsparing i finanspolitikken, ved økte skatter og avgifter og kutt i offentlig forbruk i landet.

Les: Grekerne vil ikke ha kriselån
Les mer: – Grekerne betaler oss aldri tilbake

– Vanskelig for Norge å sette opp renta

Professor i økonomi ved UiO, Steinar Holden.

Steinar Holden mener det blir vanskelig for Norge å sette opp renta dersom den økonomiske situasjonen i Europa er dårlig.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Når det står dårlig til i resten av Europa blir det vanskelig for Norge og Norges Bank å sette opp rentene i årene framover, tror Holden.

– For det ene så blir euroen svekket og krona blir sterkere. Problemet kommer dersom krona blir for sterk i forhold til euroen, og om renta blir lav i eurolandene i forhold.

– Lavere rente vil være en fordel for de med store lån, men det vil også bli mindre eksport til eurolandene, dersom det går dårligere der, sier han.

– Billigere for oss

At finansuroen i Hellas har dratt med seg euroen nedover, betyr at det blir billigere for oss å reise dit.

– Men det er et lite poeng i denne sammenhengen. Det ligger en betydelig risiko for at uroen kan smitte over til andre EU-land, sier Holden.

Han tror nordmenn som reiser til Hellas kanskje vil merke høyere avgifter, men ettersom lønnsveksten blir lavere, vil også prisene kanskje falle.

– Samlet sett vil dette tale for at Hellas blir et billigere land for oss. Slik utvikling tar imidlertid tid, og vi merker det i liten grad ennå. Det vi merker per nå er svakere valutakurs.

– Vi vil merke det om to år

Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities

– Hellas har et alvorlig problem. De bruker mer enn de tjener, sier Andreassen i First Securities.

Foto: First Securities

Sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, tror vi kan merke det uavhengig av den hjelpa Hellas får.

– Det vil bli billigere å være turist framover, kanskje ikke i år - men nærmere 2012. Dersom de ikke får hjelp vil det bety en mer brutal løsning og en større prisfall. Men jeg har større tro på tilpasning over noen år, med hjelp fra andre.

– EU vil hjelpe Hellas for egen trussel

Holden slår fast at Hellas blir nødt til å stramme inn. Men det er ennå usikkert om de klarer å betale tilbake gjelden de har opparbeidet seg. Det som er sikkert er at det ikke vil være særlig populært i andre EU-land dersom de ikke betaler gjelden.

– De som eier obligasjonene er i stor grad aktører, som banker, i andre EU-land. Disse bankene vil dermed tape mye penger hvis Hellas ikke betaler tilbake, og det er en av årsakene til at disse EU-landene vil hjelpe Hellas - ellers vil de selv tape mye penger.

Les mer: EU lover penger til Hellas