Hopp til innhold

– Renser fattige fra rike i byen

I London forbereder lokale myndigheter masseflytting av 82.000 fattige familier på grunn av kutt i statsbudsjettet. – Dette er en øvelse i sosial og økonomisk rensing, sier parlamentsmedlem.

BRITAIN-SPENDING/HOUSING

Oner Baduna, (v) hans mor Nilgun (midten)og hans far Ismil ser på tv i sin subsidierte leilighte nær Elephant & Castle i London. De kan bli tvangsflyttet dersom regjeringen gjør alvor av bostøttekuttene.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Regjeringen i Storbritannia har varslet kutt i statsbudsjettet landet ikke har sett siden Margareth Tatcher satt ved makten. Bostøtteordningene er én av postene som får hardest medfart. Her har man foreslått en halvering eller mer.

Det har gjort at lokale myndigheter i Londons fattige bydeler har begynt å kjøpe opp plasser på midlertidige overnattingssteder som Bed&Breakfasts i utkanten og utenfor London.

200.000 fattige ut av byen

De tror ikke de vil få penger nok til å gi familier som trenger det hjelp til å beholde boligen sin lokalt med de nye kuttene.

Lokale myndigheter forbereder derfor en masseutsendelse av 82.000 fattige familier, eller 200.000 mennesker, som ikke vil ha råd til å bo i den britiske hovedstaden.

Lederen i National Housing Federation, David Orr, sier kuttene i bostøtten er sjokkerende.

– Dersom regjeringen ikke snarest revurderer dette, kommer vi til å se flere mennesker som må sove ute enn på noe tidspunkt de siste 30 årene, sier Orr til avisen The Observer.

Tidenes sosiale eksperiment

Jon Cruddas, som sitter for Labour i Parlamentet, beskylder regjeringen for bevisst å styre samfunnet mot en lagdeling der fattige bor i ett avgrenset geografisk område, og rike i et annet.

– Dette er en øvelse i sosial og økonomisk rensing. Dette er ensbetydende med å rense fattige ut av rike områder. Det er brutalt og sjokkerende, sier Cruddas til Sky News.

Kutter 732 milliarder kroner

Årsaken til de dramatiske kuttene er at statsunderskuddet i Storbritannia aldri har vært større enn det er nå. Landet har løpende renteutgifter på 396 milliarder kroner hvert år.

Den totale summen i offentlige utgifter for neste år er på svimlende 6.471 milliarder kroner neste år. Og verre, utgiftene kommer til å øke til 8.822 milliarder kroner innen 2015.

Det er dette som har fått regjeringen til å komme med en kuttpakke på 732 milliarder kroner.

Sparker 500.000 offentlig ansatte

I kuttplanen har den britiske regjeringen, ifølge finansminister George Osborne, brukt tre prinsipper:

Alle steiner skal snus i de sektorer der man skal kutte for å få bukt med sløsing. Samtidig skal kuttene fordeles rettferdig slik at «de med bredest skuldre tar den tyngste børen», og pengene som skal brukes, skal brukes i de sektorer der man tror man har størst sannsynlighet for å skape vekst. Dette er transport, grønn utvikling, forskning og utdanning.

Samtidig med at Osborne la frem kuttforslagene, ble det kunngjort at 500.000 offentlige jobber dermed vil forsvinne for å gjøre de røde tallene mindre røde.

Økt pensjonsalder

Blant de som merker kuttene er den britiske kongefamilien, som får 14 prosent mindre å rutte med i 2012-2013, kunne finansministeren opplyse.

Også i Storbritannia vil nå pensjonsalderen gå opp, slik at innen 2020 kan britiske menn og kvinner pensjonere seg når de når 66 år. Dette alene vil spare landet 5 milliarder pund årlig.

– Dette er en dag der vi iverksetter en fireårsplan for å gjøre våre offentlige tjenester og velferdssystemet bærekraftig, sa Osborne. Om at nesten en halv million arbeidsplasser forsvinner, kunne han legge til:

– Dette er uunngåelig når landet ikke lenger har penger.