– Pinlig ikke å fly direkte til New York

Avtroppende SAS-sjef Mats Jansson synes det er pinlig at man ikke kan reise direkte fra Oslo til New York med selskapet. SAS vurderer å sette opp direkteruter fra neste år.

Mats Jansson

Konsernsjef Mats Jansson i SAS synes det er flaut at selskapet ikke tilbyr nordmenn direkteruter fra Oslo til New York.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / AFP

I dag la SAS frem resultater for 2. kvartal som var bedre enn det analytikerne ventet på forhånd.

LES: SAS-underskudd på 600 millioner

LES OSGÅ: Her er SAS tre hovedutfordringer

Nå varsler SAS-sjefen at selskapet vurderer å sette opp direktefly fra Oslo til New York. I dag er det kun flyselskapet Continental som flyr direkte.

– Det kjennes litt pinlig ikke å ha noen interkontinental direkterute fra Oslo til New York, sier avtroppende SAS-sjef Mats Jansson til NRK.

Selv om SAS-sjefen ikke vil avsløre selskapets vinterprogram, vurderer selskapet etter det NRK erfarer å sette opp en direkterute allerede i 2011.

Det betyr at SAS i så fall går rett i strupen på sin argeste konkurrent Norwegian. Spørsmålet blir hvem som kommer først.

LES OGSÅ: - På tide å legge ned SAS
LES OGSÅ: Fagforeningene krever norsk sjef

Tur-retur New York for 2000 kroner

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har tidligere i år sagt at selskapet planlegger å starte direkterute til New York i løpet av neste år.

– Vi jobber nå mot dette målet, men har lite nytt å melde foreløpig, sier selskapets kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik til NRK.

Bjørn Kjos

Det kan bli svært billige flybilletter til New York neste år dersom det brygger opp til priskrig mellom Continental, SAS og Norwegian. På bildet Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Det vil bli opprettet et eget selskap for langdistanseflyvningene, men merkevaren ut mot kunden blir Norwegian. Flyselskapet regner New York-markedet som svært interessant.

– Bjørn Kjos har sagt at billettprisene kan komme helt ned i 2000 kroner tur-retur, opplyser kommunikasjonsjonssjefen.

Skånvik sier til NRK at hun ikke ser noen grunn til at det skal være dyrere å fly til New York enn til Gran Canaria, siden det er omtrent like langt.

170.000 reiser til og fra New York årlig

En undersøkelse Norstat gjorde for finn.no i mars viste at New York var den storbyen som flest nordmenn ønsket å reise til .

I følge en rapport utarbeidet av Jon Martin Denstadli ved Transportøkonomisk Institutt, har prisene på fritidsreiser fra Norge til Nord-Amerika holdt seg stabile i perioden 2003-2009. Samtidig har prisene falt på fritidsreiser fra Norge til Europa, Asia og Afrika.

Det gjør ruten fra Oslo til New York til en potensielt svært lukrativ rute for nye aktører, gitt dagens konkurransesituasjon.

– New York er det mest populære reisemålet for interkontinental rutetrafikk, med rundt 170.000 reisende til og fra Norge i året, sier Denstadli til NRK.

Han mener det vil være svært overraskende om det ikke kommer nye aktører inn med direkteruter fra Oslo til New York i løpet av det neste året.