– Oljefondets mandat må endres

– Stortinget kan ikke sitte stille å se på at Oljefondet tvinges til å investere i råtne lån. Mandatet må endres, sier FrP-leder Siv Jensen.

Siv Jensen

- Det holder ikke at regjeringen venter til våren med å vurdere Oljefondets mandat, sier FrP-leder Siv Jensen.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

FrP-leder Siv Jensen er kritisk til at Oljefondets mandat er slik at fondet tvinges til å investere 60 prosent av sine 1200 milliarder obligasjonskroner i europeisk gjeld.

Reglene er utformet slik at Oljefondet må låne ut stadig mer penger til land som synker lengre ned i gjeldsmyra på grunn av voksende statsgjeld.

Det siste året har Norges Bank sendt flere brev til Finansdepartementet der sentralbanken foreslår flere endringer som blant annet gjør at Oljefondet slipper den geografiske tvangstrøyen som tvinger pensjonsfondet til å låne ut titalls milliarder til forgjeldede sydeuropeiske land.

Direktør i Oljefondet, Yngve Slyngstad

Direktør Yngve Slyngstad i oljefondet legger fredag denne uka frem resultatene for tredje kvartal.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I tillegg vil Norges Bank at det enkelte lands økonomiske størrelse, målt ved BNP, skal være avgjørende for hvem som får låne mest fra Oljefondet, istedet for størrelsen på statsgjelden.

LES OGSÅ: Oljefondet tvinges til å investere i råtten statsgjeld

– Mandatet må endres. Det er nå krisen er her. Vi må raskt få en sak til Stortinget slik at vi får mulighet til å gjøre jobben vår. Vi kan ikke risikere at pensjonspengene våre forsvinner, sier Jensen til NRK.no.

Hun er kritisk til at Norges nasjonalformue tvinges inn i det hun kaller råtne lån.

– Når Norges Bank og såpass mange med kunnskap om aksje- og obligasjonsmarkedene mener at mandatet må endres, må vi i hvert fall sørge for å unngå de åpenbart idiotiske investeringene, sier Jensen.

Nå krever partiet at finansminister Sigbjørn Johnsen og regjeringen raskest mulig kommer til Stortinget med en redegjørelse om Oljefondet.

LES OGSÅ: Stoltenberg fornøyd med bankpakken

– Har sagt til Stortinget at vi vil se på den geografiske fordelingen

I dagens utgave av Politisk Kvarter på NRK P2 debatterte Siv Jensen med statsminister Jens Stoltenberg blant annet om Oljefondets plasseringer i rentepapirer.

Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier at regjeringen ikke vil vurdere Oljefondets mandat før på vårparten neste år.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Statsministeren mener at pensjonskronene er trygt plassert gjennom Oljefondet, og at fondet får betalt for risikoen ved å investere i sydeuropeiske obligasjoner gjennom høyere avkastning på rentepapirene.

– Oljefondet har også med dagens regelverk mulighet til å vri investeringene mot sikrere rentepapirer, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Siste kvartalsrapport fra Oljefondet viser at fondets relative utlån til eksempelvis Italia og Spania var vesentlig lavere enn det Finansdepartementets referanseindeks tilsier.

– Vi har sagt til Stortinget at vi vil se på den geografiske fordelingen, og vil komme tilbake til det i neste stortingsmelding. Dette er løpende til vurdering, sier Jens Stoltenberg.

Men FrP-leder Siv Jensen mener det ikke holder.

– Å komme tilbake til dette i stortingsmeldingen til våren er alt for sent, det er mange måneder til. Saken bør komme til Stortinget i løpet av veldig kort tid, sier Jensen.

LES OGSÅ: Eurolederne dro i land bankavtale på overtid

LES OGSÅ: – Merkel og Sarkozy enige om bankløsning

– Ikke lenger like sikkert

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas karakteriserer den forvaltningen som Stortinget har pålagt Oljefondet å drive, i dag synes å være fullstendig hodeløs.

Han viser til at Oljefondets mandat om å investere 60 prosent av fondets obligasjonskroner i Europa, i sin tid ble valgt fordi Europeiske obligasjoner ble vurdert som sikre.

– Det er ikke situasjonen i dag, og derfor trenger mandatet å fornyes, sier Mediaas.

LES OGSÅ: Merkel: – Det er nå eller aldri

LES OGSÅ: Statoil forberedt på euro-kollaps