Hopp til innhold

– Kult at boligprisene faller

For unge som skal inn på boligmarkedet er det positivt at boligprisene faller. – Fortsetter prisene å falle, blir det lettere for meg og min generasjon å få kjøpt oss leilighet, sier Sigurd Glende.

Ung boligkjøper

Sigurd Glende jobber ved siden av studier på bensinstasjon. Han sparer penger for å få råd til å kjøpe sin første bolig.

Foto: Anne Cecilie Remen / NRK

– Det er kjempebra at boligprisene faller, håper det fortsetter, sier Glende. – For da får jeg kanskje råd til leilighet om noen år. De prisene som har vært noen år nå, har vært helt altfor høye for oss unge.

Glende jobber på en bensinstasjon for å legge seg opp penger ved siden av studiene.

Nyheten om at boligprisene er på vei ned mottas med brede glis hos nittenåringen og vennene hans som stikker innom for å kjøpe med seg en hamburger eller fylle bensin.

– Fortsetter det slik er det kanskje oppnåelig å komme inn i markedet om noen år.

Mange unge drøyer med å flytte hjemmefra. Det er ikke uvanlig å bo hjemme under studiene for å legge seg opp penger til å ha råd til sin første bolig.

Blir prisfallet langvarig, vil inngangsbilletten på boligmarkedet bli lavere for de unge og uetablerte.

Største prisfall siden finanskrisen

De nye tallene viser at boligprisene falt med 1,3 prosent i november sammenliknet med oktober. Det viser boligprisstatistikken fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

Boliger

For tredje måned på rad faller boligprisene

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det er første gang siden finanskrisen av boligprisen har falt 3 måneder sammenhengende.

– Ærlig talt så er jeg litt lei av at media og voksne presenterer boligprisfall som dårlige nyheter. Det er jo fantastisk for oss, sier Glende.

Mens godt voksne og etablerte folk ofte fortviler fordi eiendomsprisene faller, er det to grupper som har glede av fallende prise, unge som skal inn på boligmarkedet og voksne som er i samlivsbrudd og som må kjøpe ut parteren. .

Glende får langt på vei støtte fra eksperthold.

– Fremstillingen om at stigende boligpriser er noe å sprette champagnekorken for, er utbredt, men også misvisende for veldig mange av oss, sier forbrukerøkonom Christina Picard i Storebrand.

Les også: Boligprisene faller og hva så?

Flere årslønner til bolig

Inngangsbilletten til boligmarkedet er til tross for fallet, høyere enn noensinne.

For mens foreldregenerasjonen måtte bruke et par årslønner for å få seg sin første leilighet har boligprisene de siste 20 år løpt fra lønningene. Nå må førstegangskjøpere belage seg på å måtte låne 5,5 ganger årsinntekt.

Les også: Boligprisene har løpt fra lønningene

Det er blitt tøffere å få lån i banken og det rammer unge hardest. Krav om egenkapital er 15 prosent, og bankene stiller strenger krav til sikkerhet og fast inntekt.

For å ha en sjanse på boligmarkedet er det med andre nødvendig med oppsparte midler. Mange unge setter penger av til BSU, og det gjør også Sigurd Glende.

– Jeg må nok spare 200.000-300.000 før jeg får lån i banken, sier Sigurd

Les også: Derfor får du ikke boliglån

Boliglånsundersøkelsen fra Finanstilsynet viser at mer enn hver tredje unge boligkjøper under 35 år låner til «over pipa». Belåningsgrad utover 85 prosent ligger på hele 36 prosent i denne gruppen.

Sigurd Glende vil ikke bli gjeldsslave, og han har fremtidsplanene klare. Etter nyttår reiser han først noen måneder til New York, før arkitektstudier i Trondheim venter.

Han håper at foreldrene kan låne ham litt for å oppfylle egenkapitalkravet til bankene.

– Jeg må nok leie med venner noen år, sier Sigurd Glende.