Hopp til innhold

SAS-sjefen: – Kort tidsfrist for kundenes skyld

Hensynet til kundene er årsaken til den korte tidsfristen for enighet om sparetiltakene i SAS, sier toppsjef Rickard Gustafson. Men han vil ikke kutte ytterligere i sin egen lønn.

SAS' toppsjef Rickard Gustafson om kuttplanene. - En enorm kampvilje i organisasjonen, sier han.

KAMPVILJE: – Jeg merker at det finnes en enorm kampvilje i organisasjonen. Vi vil, og våre medarbeidere vil, kjempe for SAS, sier flyselskapets toppsjef Rickard Gustafson.

Toppsjefen har tirsdag møtt norske SAS-ansatte på Gardermoen, for å informere om kuttplanene i flyselskapet.

– Jeg ber om mye, og det er et omfattende endringsprogram som kommer til å innebære veldig store forandringer for enkeltindivider, sier Gustafson til NRK tirsdag kveld.

Han bekrefter at det er mye uro og mange spørsmål blant de ansatte, som lurer på hva sparetiltakene vil bety for dem og for selskapet.

– Men jeg merker også at det finnes en enorm kampvilje i organisasjonen. Vi vil, og våre medarbeidere vil, kjempe for SAS, fastslår Gustafson.

– Kort frist for kundenes skyld

Innen søndag må alle fagforeningene som organiserer flyvende personell ta stilling til om de aksepterer ledelsens kuttplaner eller ikke.

Da konsernsjefen tirsdag var i København for å diskutere spareplanen med de ansatte, boikottet de danske kabinansatte møtet. De mener SAS-ledelsen har brutt med spillereglene i arbeidslivet.

Gustafson vektlegger at ledelsen nå går i dialog med de tillitsvalgte og fagforeningene i flyselskapet.

– Vi skal få på plass en ny tariffavtale, og det må være to underskrifter på den. Det er ikke nok at jeg skriver under, jeg må også ha med meg min motpart, det vil si fagforeningene. Det er klart at vi skal gå i dialog, sier Gustafson.

– Men hvorfor er fristen så kort?

– Det er faktisk for våre kunders skyld. Det er slik at våre kunder blir usikre, og de vet ikke hvor de har SAS. Tør de å bestille julereisen, eller reisen med familien eller firmaet? Derfor vil vi ha tidsperioden så kort som mulig, slik at våre kunder kan være trygge og at de vet hvor de har oss, sier Gustafson til NRK.

(Saken fortsetter under videoen)

SAS-sjef Rickard Gustafson om sparetiltak og lønnskutt

GJORT NOK: – Jeg har vært med og bidratt, og selvsagt skal jeg ta mitt ansvar. Det synes jeg at jeg har gjort, svarer toppsjef Gustafson til NRK om sitt eget lønnskutt.

Vil ikke ytterligere ned i lønn

Gustafson tjener ti millioner kroner i året som konsernsjef, og har sagt seg villig til å kutte 20 prosent i egen lønn som ledd i kuttplanene.

Enkelte SAS-ansatte mener toppsjefen tar for lite i.

– Det er en hån mot oss at han vil kutte lønna med 20 prosent. 50 prosent burde han kuttet lønna med, for å vinne vår tillit, sa air purser Lene Blandkjen til NRK tidligere tirsdag.

– Jeg har vært med og bidratt, og selvsagt skal jeg ta mitt ansvar. Det synes jeg at jeg har gjort, svarer toppsjef Gustafson til NRK tirsdag kveld.

Konsernsjefen har ingen resultatbasert avlønning, opplyser han.

– Jeg har fast lønn, og det er det hele. Jeg har ingen opsjoner, aksjeprogrammer, eller bonusprogrammer, sier Gustafson.

(Saken fortsetter under bildet)

SAS-ansatte raser mot konsernledelsen

VIL KUTTE I SJEFENS LØNN: – Det er en hån mot oss at han vil kutte lønna med 20 prosent. 50 prosent burde han kuttet lønna med, for å vinne vår tillit, sa air purser og SAS-ansatt Lene Blandkjen (t.v.) til NRK tidligere tirsdag.

Foto: NRK / Linda Reinholdtsen

– Vi må ha avtalene

SAS-ledelsen sier at de har kniven på strupen fra eiere og långivere. Hvis ledelsen ikke kan presentere en troverdig plan for å kutte kostnader, kan fasiten bli at selskapet går over ende på grunn av manglende likviditet.

– Vi skal få på plass disse avtalene. Vi må det. Hvis ikke har vi ikke støtte fra eierne våre og bankene, og da står vi i en veldig vanskelig situasjon, forklarer Gustafson.

Den totale sparepakken innebærer at SAS skal spare 3 milliarder kroner gjennom kutt. Selskapet skal også bedre likviditeten med samme beløp gjennom salg av enheter, blant annet Widerøe og SAS Ground Handling.

Vil ha enighet

Leder Elisabeth Goffeng i Norsk Kabinforening har så langt sagt at kabinpersonalet står bak SAS-ledelsens spareplan, og at de ønsker å komme fram til en avtale så raskt som mulig.

Samtidig har leder Jens Lippestad i Norske SAS-flygere sagt at målet må være å nå fram til en prinsipiell enighet med konsernledelsen innen søndag.

– Men en bindende avtale som regulerer alt på et så komplisert område som for eksempel pensjon, vil det ikke være mulig å komme fram til på så kort tid, sa Lippestad til NTB tirsdag.